Președintele Ucrainei a promolgat legea ''dezoligarhizării'', care va institui restricții pentru anumiți afaceriști

  • 05 Noiembrie 2021 17:46
Președintele Ucrainei a promolgat legea ''dezoligarhizării'', care va institui restricții pentru anumiți afaceriști

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat vineri legea așa-numită a ''dezoligarhizării'', prin care afirmă că urmărește să pună capăt influenței afaceriștilor foarte bogați asupra politicii și să favorizeze ''cursul strategic al Ucrainei către integrarea europeană și euroatlantică'', informează agenția EFE, citată de Agerpres.

''În niciuna dintre țările europene de succes nu există oligarhi la putere. Aceste state lucrează în interesul cetățenilor lor și nu în favoarea celor mai bogați. Pentru aceste schimbări au votat cetățenii noștri în 2019'', a transmis Zelenski după promulgarea legii, citat într-un comunicat al președinției de la Kiev.

El speră că acest demers va fi util pentru ''a asigura transformarea reală a statului în interesul societății în ansamblul ei și implementarea cursului strategic al Ucrainei către integrarea europeană și euroatlantică''.

''În orice democrație există mari afaceri. Dar oricât de bogat ar fi un întreprinzător, el trebuie să lucreze conform legii și în condiții de egalitate cu restul entităților economice'', explică mai departe președintele, adăugând că ''dacă cineva este obișnuit să cumpere politicieni pentru a eluda legea, chiar și cei mai înstăriți vor trebui să uite acest obicei''.

Noua lege va permite Consiliului Național de Securitate și Apărare (SNBO) al Ucrainei să decidă cine este recunoscut drept oligarh și să creeze un registru special cu astfel de persoane, care nu vor mai putea finanța partide sau mitinguri electorale și nici să cumpere companii publice în cadrul proceselor de privatizare, printre alte interdicții.

Zelenski a declarat în luna mai, când a anunțat că va da o lege privind ''dezoligarhizarea'', că deja fusese întocmită o listă cu 13 persoane ce pot fi considerate ''oligarhi'', dar nu le-a precizat numele. Secretarul SNBO, Alexei Danilov, a oferit însă mai multe nume cu cei mai bogați oameni de afaceri ucraineni, menționându-l și pe fostul președinte Petro Poroșenko, învins de Zelenski la ultimele alegeri.

Potrivit presei ucrainene, în fruntea viitoarei liste a oligarhilor s-ar putea regăsi nume precum Igor Kolomoiski (fost asociat al lui Zelenski și a cărui persecutare a început încă din timpul mandatului lui Poroșenko) sau deputatul prorus și prieten al Kremlinului, Viktor Medvedciuk. Acuzat de ''înaltă trădare'' pentru desfășurarea de afaceri ilicite în peninsula Crimeea anexată de Rusia, dezvăluirea de secrete de stat și activități în favoarea Rusiei, Medvedciuk a fost plasat în arest la domiciliu în acest dosar pe care-l consideră motivat politic.

Printre criteriile care vor fi avute în vedere pentru stabilirea acelei liste au fost menționate participarea la viața politică, influența în mass-media, deținerea unei companii considerate monopoliste și a unor active ce depășesc suma de 85 de milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău