Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak au semnat un acord de securitate

  • 12 Ianuarie 18:24
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak au semnat un acord de securitate

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak au semnat vineri la Kiev un acord de securitate între cele două țări, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Este un "acord de securitate fără precedent", care va rămâne în vigoare până când Ucraina va adera la NATO, a declarat președintele ucrainean.

Acesta s-a declarat totodată "bucuros de încheierea primului acord cu Regatul Unit" ce constituie "baza pentru lucrul cu alți parteneri".

Kievul și Londra vor putea încheia ulterior acorduri suplimentare, pentru anumite sectoare, dacă va fi necesar, a mai spus Zelenski.

În timpul vizitei sale la Kiev, premierul britanic a anunțat în ce-l privește o majorare a ajutorului militar pentru Ucraina și livrarea fără precedent a mii de drone.

Ajutorul militar britanic pentru 2024/2025 se va ridica astfel la 2,5 miliarde de lire sterline, în creștere cu 200 de milioane față de cei doi ani precedenți, suma totală a ajutorului britanic pentru Ucraina ajungând astfel la aproape 12 miliarde de lire (14 miliarde de euro).

În răspuns la anunțul premierului britanic la Kiev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, fostul președinte Dmitri Medvedev, important aliat al președintelui Vladimir Putin, a avertizat vineri că Moscova va privi orice mișcare a Marii Britanii în sensul desfășurării unui contingent militar în Ucraina ca fiind o declarație de război împotriva Rusiei, a mai consemnat Reuters.

"Sper că inamicii noștri eterni - aroganții britanici - înțeleg că desfășurarea unui contingent militar oficial în Ucraina ar fi o declarație de război împotriva țării noastre", a scris Medvedev pe Telegram.

Acesta a mai întrebat cum s-ar simți publicul occidental dacă delegația lui Sunak ar ajunge sub tiruri cu muniție cu dispersie în centrul Kievului, notând că așa li s-a întâmplat recent civililor ruși din orașul Belgorod.

El s-a referit la incidentul din 30 decembrie din orașul din apropierea graniței cu Ucraina și în care Rusia afirmă că au fost uciși cel puțin 20 de oameni, între care doi copii, alți 111 fiind răniți într-un raid ucrainean cu bombe cu dispersie.

Agenția RBC-Ucraina a relatat citând surse anonime că forțele ucrainene au vizat ținte militare din Belgorod în răspuns la un bombardament rus masiv asupra unor localități ucrainene în ziua precedentă, amintește Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,12 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău