Președintele SUA Joe Biden este așteptat în Israel și Amman / El va avea întâlniri cu șefii Iordaniei, Egiptului și Autorității Naționale Palestiniene

  • 17 Octombrie 2023 09:13
Președintele SUA Joe Biden este așteptat în Israel și Amman / El va avea întâlniri cu șefii Iordaniei, Egiptului și Autorității Naționale Palestiniene

Președintele american Joe Biden se va deplasa miercuri, 17 octombrie, în Israel pentru o vizită de solidaritate în urma atacului Hamas din 7 octombrie, a anunțat secretarul american de stat Antony Blinken, informează AFP, citat de hotnews.ro.

"Președintele va reafirma solidaritatea Statelor Unite cu Israelul și angajamentul nostru neclintit față de securitatea sa", a declarat Blinken marți dimineața, după o noapte de discuții maraton la Tel-Aviv cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

"Israelul are dreptul și datoria de a-și apăra poporul împotriva Hamas și a altor teroriști și de a preveni atacuri viitoare", a adăugat șeful diplomației americane.

Președintele Biden "va auzi de la Israel ce are nevoie pentru a-și apăra poporul și vom continua să lucrăm cu Congresul pentru a satisface aceste nevoi", a continuat el.

El a anunțat că Statele Unite au obținut garanții din partea Israelului cu privire la livrarea de ajutor umanitar extern către Fâșia Gaza care este blocată, într-un moment în care Israelul pregătește o ofensivă terestră împotriva teritoriului guvernat de mișcarea islamistă Hamas.

Președintele Joe Biden speră să "audă de la Israel cum își va desfășura operațiunile într-un mod care să minimizeze victimele civile și să permită furnizarea de ajutor umanitar civililor din Gaza într-un mod care să nu aducă beneficii Hamas", a spus Blinken.

"La cererea noastră, Statele Unite și Israel au convenit să dezvolte un plan care va permite ajutorului umanitar din partea țărilor donatoare și organizațiilor multilaterale să ajungă la civilii din Gaza", a explicat el. El a mai informat că cele două părți discută despre "posibilitatea de a crea zone care să permită menținerea civililor departe de pericol".

Președintele Joe Biden, care va vizita Israelul miercuri, se va deplasa, de asemenea, la Amman, în Iordania, unde se va întâlni cu regele Abdullah al II-lea, cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi și cu președintele Autorității Naționale Palestiniene Mahmoud Abbas, informează AFP.

Vor fi discuții despre criza umanitară din Fâșia Gaza, iar președintele Biden "va reitera convingerea noastră că Hamas nu reprezintă marea majoritate a poporului palestinian, care este și el victimă", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău