Președintele României, Klaus Werner Iohannis a acordat Înaltul Patronaj Programului Aniversar „Ciprian Porumbescu” la Chișinău

  • 13 Aprilie 2023 08:40
Președintele României, Klaus Werner Iohannis a acordat Înaltul Patronaj Programului Aniversar „Ciprian Porumbescu”  la Chișinău

Administrația Prezidențială a anunțat acordarea de către Președintele României, E.S. Domnul Klaus Werner Iohannis, a Înaltului Patronaj, Programului Aniversar „Ciprian Porumbescu” la Chișinău, organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, se arată în comunicatul Guvernului României.

Înaltul Patronaj al Președintelui României reprezintă atât recunoașterea meritelor artistice intrinseci ale programului, cât și aprecierea rolului pe care îl are rememorarea operelor marilor noastre personalități în păstrarea și valorificarea unității de limbă, a comuniunii de cultură și tradiții dintre România și Republica Moldova.

Programul Aniversar „Ciprian Porumbescu”, se va desfășura în perioada mai-octombrie 2023 și va cuprinde trei evenimente: Festivalul Tradițiilor Românești, Concertul Orchestrei Operei Naționale București și Concertul Extraordinar „Violoncellissimo”.

Festivalul Tradițiilor Românești va avea loc între 12-14 mai 2023, la Grădina Botanică din Chișinău. În cadrul acestui eveniment, DRRM va promova patrimoniul cultural românesc, prin intermediul meșterilor și artiștilor, prin expoziție de obiecte tradiționale, sesiuni de muzică și jocuri populare, din toate zonele din România, dar și din Republica Moldova.

Concertul Orchestrei Operei Naționale din București, sub îndrumarea dirijorului Daniel Jinga, va avea loc la data de 6 iunie 2023, la Sala cu Orgă din Chișinău. Instrumentiștii vor interpreta un program dedicat compozitorului român Ciprian Porumbescu, în care se va pune pentru prima dată în scenă, în Republica Moldova, opera „Crai Nou”, prima operetă românească.

Concertul Extraordinar „Violoncellisimo”, ce va avea loc la data de 14 octombrie 2023, la Sala cu Orgă din Chișinău, va încheia Programul Aniversar „Ciprian Porumbescu”. Cunoscutul ansamblu cameral va prezenta, printre altele, în primă audiție la Chișinău, piesa „Dorul” de Ciprian Porumbescu.

Seria evenimentelor dedicate compozitorului român vine ca urmare a decretării anului 2023 „An Cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu” de către Parlamentul României.

Programul Aniversar „Ciprian Porumbescu” la Chișinău, organizat de DDRM, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, va marca momente, locuri și evenimente legate de marele compozitor român, în virtutea consolidării comunității de cultură, limbă și tradiții comune între România și Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău