Președintele României, Klaus Iohannis, a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă

  • 27 Aprilie 2018 11:23
Președintele României, Klaus Iohannis, a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă

Președintele României Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă, după ce a anunțat că îi retrage încrederea pentru că nu face față poziției de prim-ministru.

Potrivit Mediafax, vineri dimineața, premierul Viorica Dăncilă a precizat că nu mai merge la întâlnirea programată de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis fiind anunțat prin cabinetul său în această dimineață. „Ar fi trebuit să am o întâlnire cu doamna Dăncilă. Nu s-a mai ținut. Întâlnirea urma să aibă ca temă conflictul dintre Guvern-PSD și BNR (n.r. - Banca Națională a României). Calitatea principală a BNR este independența ei față de Guvern și față de alte autorități. PSD pune sub semnul întrebării această independență. BNR nu poate să fie acaparat de PSD, trebuie să rămână independent”, a declarat Klaus Iohannis. 

Liderul de la Cotroceni a declarat că aștepta explicații de la premier și pentru vizita din Israel, în care aceasta ar fi plecat fără mandat din partea sa.

Potrivit Digi24.ro, Klaus Iohannis nu poate retrage însă încrederea oficial, efectiv, Guvernului.  Este vorba mai degrabă de o declarație de intenție, în care președintele își arată atitudinea critică față de cum întelege premierul să se comporte, si anume să nu meargă la Cotroceni.

Încrederea guvernului poate fi retrasă doar de parlamentari. În ședință comună, senatorii și deputații pot să depună moțiune de cenzură și astfel să retragă încrederea guvernului. Dacă moțiunea de cenzură trece, guvernul este automat demis.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău