Președintele României afirmă că demiterea șefei anticorupție este "din ce în ce mai departe"

  • 28 Februarie 2018 19:44
Președintele României afirmă că demiterea șefei anticorupție este

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, că revocarea procurorului-șef anticorupție este "din ce în ce mai departe", în condițiile în care raportul anual al agenției a arătat că peste 700 de oficiali au fost inculpați pentru corupție.

Prezentarea raportului DNA survine la o săptămână după ce ministrul justiției, Tudorel Toader, a cerut demiterea Laurei Codruța Kovesi, afirmând că aceasta și-a depășit autoritatea și a afectat imaginea țării peste hotare.

Cererea lui Toader a determinat mii de protestatari anticorupție să iasă în stradă.

Organismul de supraveghere judiciară al țării, care trebuie să discute orice astfel de demisii, a respins solicitarea lui Toader.

Președintele are decizia finală în acest caz și și-a exprimat sprijinul pentru Kovesi.

DNA a trimis în judecată aproximativ 1.000 de persoane anul trecut, a spus Kovesi, precizând că trei dintre aceștia au fost miniștri, șase parlamentari și doi viceminiștri. O treime dintre inculpați au fost acuzați de fraude cu fonduri europene. În același timp, procurorii DNA au obținut 713 condamnări, inclusiv pentru patru parlamentari, 28 de primari și 30 de manageri de instituții și companii de stat. Unele procese se derulau de mai mulți ani. Numărul a fost ușor mai redus decât în anul precedent.

"În condițiile date, este evident că ne aflăm departe de o demitere. Tot mai departe", le-a spus Iohannis reporterilor.

"Cifrele nu mint, cifrele sunt reci, obiective. Suntem martorii unei încercări de manipulare cu scopul de a decredibiliza DNA, activitatea DNA și cu încercarea clară de a subordona justiția politicului. Inadmisibil!", a spus Iohannis.

Transparency International plasează România în rândul celor mai corupte state din Uniunea Europeană, iar Bruxellesul, care menține sub monitorizare specială sistemul de justiție al țării, a lăudat magistrații pentru eforturile lor de a reduce corupția. Investigațiile au arătat că unele contracte de lucrări publice sunt supraevaluate, iar unele plăți sunt făcute pentru activități fictive, menționează agenția Reuters, citată de Rador.

"Chiar dacă descoperim și trimitem în instanță mai mulți inculpați pentru fapte de corupție, fraudarea bugetelor publice continuă", a spus Kovesi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău