Președintele R.Moldova și noul președinte al Ucrainei se află într-o situație complicată, opinii

  • 23 Aprilie 08:17
Președintele R.Moldova și noul președinte al Ucrainei se află într-o situație complicată, opinii

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află într-o situație complicată. Cei doi șefi de stat ar vrea să se întâlnească, însă Igor Dodon „ar trebui să ambaleze declarațiile pe care le-a făcut despre Crimeea”. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Decanul Facultății de Relații Internaționale și Științe Politice de la USM, Alexandru Solcan, susține că, dacă Zelenskii va accepta restartarea relațiilor cu Rusia, fiind mai indulgent și axându-se pe relațiile economice sau de altă natură și făcând abstracție de Crimeea și Donbass, totul va fi după scenariul „transnistrizării” Republicii Moldova. În opinia lui, acesta va fi un mijloc prin care Rusia va menține în aria sa de influență Ucraina și îi va limita spațiul de manevră.

Analistul Anatol Țăranu susține că în timpul președinției lui Piotr Poroșenko totul era clar și referitor la subiectul transnistrean Republica Moldova se simțea relativ liniștită. „Știam la ce să ne așteptăm, puteam să ne construim o politică bazată pe logică, pe date ferme cunoscute. Acum a apărut un element de incertitudine pe care trebuie cumva să-l depășim și să încercăm să înțelegem ce o să facă Zelenski. Zelenski un cuvințel n-a spus despre regiunea transnistreană, despre Republica Moldova”, a afirmat Anatol Țăranu.

În Ucraina, duminică, a avut loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale, iar după procesarea a peste 90% din procesele verbale, învingător a ieșit comediantul Volodimir Zelenski. Conform datelor Comisiei Electorale Centrale a Ucrainei, Volodimir Zelenski a acumulat peste 73% din sufragii, ceea ce înseamnă 12,5 milioane de voturi. Pentru contracandidatul său, fostul președintele al Ucrainei, Petro Poroșenco, au votat peste 24% din alegători. Peste 2% din buletinele de vot au fost declarate nevalabile.

Președintele Igor Dodon i-a adresat un mesaj de felicitare lui Volodimir Zelenski „cu prilejul victoriei convingătoare obținute în turul doi al alegerilor prezidențiale din Ucraina”. „Sunt convins că activitatea sa în cea mai înaltă funcție din stat va contribui la prosperarea în continuare a Ucrainei în beneficiul poporului său. Îmi exprim speranța că relațiile seculare de bună vecinătate dintre popoarele și țările noastre, bazate pe cooperare constructivă și înțelegere reciprocă, vor continua să se dezvolte și să se consolideze cu succes”, scrie șeful statului într-un mesaj publicat de Președinție. Igor Dodon și-a exprimat speranța că în cel mai scurt timp va fi posibilă o întrevedere pentru a discuta agenda relațiilor bilaterale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
23,57 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:73 %
Vint:5,7 m/s
Tue
19 °C
Wed
17 °C
Thu
17 °C
Fri
16 °C
Sat
15 °C

Curs oficial BNM 20 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0345 -0.0632
USD 17.9401 0.0069
RON 4.2067 -0.0143
UAH 0.6805 -0.0000
RUB 0.2776 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău