Președintele Poloniei cere un referendum de revizuire a Constituției odată cu sărbătorirea centenarului independenței

  • 20 Iulie 2018 19:56
Președintele Poloniei cere un referendum de revizuire a Constituției odată cu sărbătorirea centenarului independenței

Președintele polonez, Andrzej Duda, a propus vineri desfășurarea unui referendum pentru revizuirea Constituției pe 10 și 11 noiembrie, zile care coincid cu sărbătorirea centenarului independenței Poloniei, informează agenția EFE.

Într-un discurs televizat, Duda a evidențiat importanța de a se putea conta pe voința populară pentru efectuarea mai multor modificări în legea fundamentală, care a fost revizuită ultima dată în anul 1997.

Președintele polonez, provenit din Partidul Lege și Justiție (PiS), a propus și o serie de întrebări pentru acest referendum, cum ar fi înscrierea în Constituție a apartenenței la UE și NATO, precum și a vârstei de pensionare, dacă prerogativele prezidențiale ar trebui extinse sau dacă în legea fundamentală să fie incluse referiri la valorile și moștenirea creștină a Poloniei.

Referendumul va fi doar consultativ, însă va servi ca orientare pentru schimbările pe care societatea poloneză le dorește în Constituție, a explicat președintele Andrzej Duda.

Desfășurarea referendumului pentru datele propuse de șeful statului mai trebuie aprobată și de Senat, ceea ce s-ar putea întâmpla săptămâna viitoare în timpul unei sesiuni extraordinare a legislativului în care formațiunea naționalist-conservatoare PiS (aflată și la guvernare) deține majoritatea absolută.

Parlamentul de la Varșovia dezbate în prezent o revizuire a legii de reformă a Tribunalului Suprem menită să înlesnească numirea președintelui acestei instituții, inițiativă pe care opoziția liberală de centru-dreapta o consideră ca fiind încă o inițiativă a formațiunii PiS de a controla puterea judiciară.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău