Președintele Poloniei a introdus stare de urgență la granița cu Belarusul pe fondul afluxului de migranți

  • 02 Septembrie 2021 16:33
Președintele Poloniei a introdus stare de urgență la granița cu Belarusul pe fondul afluxului de migranți

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a introdus stare de regiune în unele părți din două regiuni de la granița cu Belarusul, a anunțat joi purtătorul său de cuvânt, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Decizia este fără precedent în Polonia și vine în contextul unei mari creșteri a migrației.

Guvernul i-a cerut oficial marți șefului statului de a impune stare de urgență pentru 30 de zile în unele părți din regiunile Podlaskie și Lubelskie.

Starea de urgență oferă autorităților puteri mai mari de a monitoriza și controla deplasările populației.

Polonia a început săptămâna trecută să construiască un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei în încercarea de limita afluxul de migranți din țări precum Irak și Afganistan care traversează Belarusul. În august, sute de migranți au trecut ilegal frontiera dinspre Belarus.

Uniunea Europeană l-a acuzat pe președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, de faptul că duce un "război hibrid" prin folosirea migranților pentru a pune presiune asupra blocului comunitar.

Polonia consideră de asemenea că decizia Belarusului este o răzbunare pentru hotărârea Varșoviei de a-i oferi refugiu Kristinei Țimanuskaia, o atletă belarusă care a refuzat să se mai întoarcă acasă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Autoritățile poloneze au fost criticate de organizații de apărare a drepturilor omului pentru că nu acceptă migranți și pentru că nu le oferă îngrijire medicală corespunzătoare celor aflați la graniță.Varșovia susține că ei sunt în responsabilitatea autorităților belaruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău