Preşedintele Parlamentului European: Nu au fost prezentate iniţiative privind noi negocieri despre Brexit

  • 12 Septembrie 2019 16:09
Preşedintele Parlamentului European: Nu au fost prezentate iniţiative privind noi negocieri despre Brexit EU Neighbours

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat joi că nu au fost prezentate iniţiative referitoare la redeschiderea negocierilor între Marea Britanie şi Uniunea Europeană privind Brexit, informează Euronews, potrivit Mediafax.

În cadrul unei întâlniri cu Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Sassoli a declarat că Blocul comunitar „şi-ar dori iniţiative de discuţie (privind Brexit, n.r.), dar nu există”, notează sursa citată

El a adăugat că Marea Britanie nu a propus „nicio alternativă” în ceea ce priveşte problema graniţei cu Irlanda.

Declaraţia de joi a preşedintelui Parlamentului European contrazice asigurările date de autorităţile britanice, potrivit cărora s-au înregistrat progrese în negocierile cu Uniunea Europeană.

Sassoli a mai spus că responsabilitatea viitorului Marii Britanii după Brexit aparţine doar Londrei. „Dacă se va produce o ieşire fără Acord, va fi întreaga responsabilitate a Marii Britanii”, a spus el.

Preşedintele Parlamentului European a dat, totuşi, de înţeles că Uniunea Europeană este dispusă să prelungească data-limită pentru ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar. „O ieşire ordonată a Marii Britanii este scopul nostru, asta ne dorim”, a spus el. „Acordul negociat anterior este cel mai bun posibil din punctul nostru de vedere, întrucât protejează drepturile şi stilul de viaţă al cetăţenilor britanici şi europeni”, a mai adăugat acesta, făcând referire la Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu oficialii de la Bruxelles.

Oficialul european a mai adăugat că Uniunea Europeană este deschisă la propunerile care ar putea veni din partea Londrei. „Vor fi dezbătute. Toate. Însă doar dacă respectă principiile Uniunii Europene”, a spus el.

Premierul conservator Boris Johnson i-a cerut reginei Elizabeth a II-a suspendarea Parlamentului pentru a evita o decizie legislativă prin care să fie blocată ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit. Boris Johnson speră să reuşească astfel să retragă Marea Britanie din Uniunea Europeană în orice condiţii, inclusiv fără niciun acord Brexit.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
-0,81 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:1 m/s
Tue
2 °C
Wed
4 °C
Thu
0 °C
Fri
0 °C
Sat
1 °C

Curs oficial BNM 20 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4428 -0.0347
USD 17.4979 0.0441
RON 4.0685 -0.0066
UAH 0.7200 -0.0035
RUB 0.2851 0.0024
Arhivă Radio Chișinău