Președintele Parlamentului European a pledat în favoarea aderării statelor din Balcanii de Vest la UE

  • 06 Iunie 2021 14:45
Președintele Parlamentului European a pledat în favoarea aderării statelor din Balcanii de Vest la UE

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a pledat în favoarea aderării statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană, numind extinderea un "proiect pozitiv pentru pace și prosperitate", informează dpa, potrivit Agerpres.

"Extinderea poate aduce beneficii imense atât regiunii, cât și Europei în ansamblu, ajutând la asigurarea unui continent stabil, prosper și pașnic", a declarat duminică David Sassoli pentru grupul german Funke Mediengruppe.

Ritmul, a spus el, va depinde de îndeplinirea de către țările din Balcanii de Vest a criteriilor de aderare.

"Reformele trebuie încă finalizate în fiecare din aceste țări", dar "Uniunea Europeană trebuie să își respecte promisiunile și să recunoască progresele", a apreciat David Sassoli.

UE are deja discuții de aderare cu Muntenegru și Serbia, în timp ce Albania și Macedonia de Nord sunt candidați oficiali.

Bosnia-Herțegovina și Kosovo au fost considerate până acum potențiali candidați la negocieri.

La sfârșitul anului trecut, Cehia și Slovacia au blocat adoptarea unui text important privind progresele în procesul de extindere a Uniunii.

Iar înainte, Bulgaria a respins începerea negocierilor de aderare la UE ale Macedoniei de Nord ca urmare a disputei generate de istoria comună.

Sofia refuză, de asemenea, să recunoască limba macedoneană ca entitate proprie, susținând că este un dialect bulgar. Decizia blochează, de asemenea, începerea planificată a negocierilor de aderare ale Albaniei.

Situația este considerată problematică deoarece statele balcanice sunt curtate de țări precum Rusia, China și Turcia. A

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău