Președintele Macron mobilizează un dispozitiv militar pentru protestele ''vestelor galbene''

  • 20 Martie 2019 19:05
Președintele Macron mobilizează un dispozitiv militar pentru protestele ''vestelor galbene''

Președintele francez Emmanule Macron a dispus ca dispozitivul militar antiterorist 'Sentinelle' să fie mobilizat sâmbătă într-o manieră ''consolidată'' la manifestațiile ''vestelor galbene'', pentru a proteja clădirile oficiale și alte ''puncte fixe'', informează miercuri agențiile dpa și AFP, citate de Agerpres.

După ce sâmbăta trecută, în al 18-lea weekend de proteste, bulevardul Champs-Elysees a fost devastat în urma violențelor, guvernul a promis o serie de măsuri de ''restabilire a ordinii'', printre acestea fiind interzicerea manifestațiilor pe Champs-Elysées și în unele cartiere ale marilor orașe, precum și înăsprirea contravențiilor.

După violențele de sâmbătă, șeful poliției din Paris și alți doi responsabili au fost demiși, guvernul reproșându-le că forțele de ordine nu au intervenit suficient de ferm, după ce până acum unii politicieni atât de dreapta cât și de stânga au acuzat forțele de ordine că, dimpotrivă, au acționat prea violent.

''Statul va folosi toate mijloacele, mijloace care sunt fără precedent, pentru a securiza străzile Parisului și alte locuri'', a avertizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux, în declarația prin care a anunțat mobilizarea dispozitivului militar împotriva protestelor.

Începute pe 17 noiembrie ca un protest împotriva creșterii taxelor la combustibil, manifestațiile s-au transformat într-o contestare a liderului de la Elysee și au fost marcate de arestări masive - unele cu caracter preventiv -, acte de vandalism și intervenții ale forțelor de ordine folosind gaze lacrimogene, tunuri cu apă și lansatoare de gloanțe de cauciuc ''flash-ball'' (LBD), acestea din urmă provocând unor demonstranți răni oculare grave.

Deși în ultimele weekend-uri violențele și participarea la proteste păreau că scad în intensitate, sâmbătă demonstrațiile au cunoscut o nouă răbufnire de violență, cu magazine jefuite și incendiate pe bulevardul Champs-Elysées și circa o sută de manifestanți arestați.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău