Președintele lituanian și prim-ministrul, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale

  • 13 Mai 10:13
Președintele lituanian și prim-ministrul, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale

Președintele lituanian Gitanas Nauseda și prim-ministrul Ingrida Simonyte se vor confrunta în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 26 mai în Lituania, a anunțat luni un responsabil electoral.

După numărarea a aproape tuturor voturilor exprimate duminică în cadrul primului tur, președintele în exercițiu Gitanas Nauseda s-a clasat pe primul loc cu 46% din voturi, cu mult înaintea premierului Simonyte, care a întrunit 16%, potrivit sursei citate, scrie AFP, relatează Agerpres.

Lituanienii au votat duminică în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale la finalul unei campanii dominate de probleme de apărare, țara încercând să-și consolideze securitatea în fața Rusiei vecine, notează AFP.

Țara baltică cu o populație de 2,8 milioane de locuitori, o fostă republică sovietică învecinată cu exclava rusă puternic militarizată Kaliningrad, se teme că ar putea fi următoarea țintă dacă Moscova ar câștiga războiul împotriva Ucrainei.

Lituania este unul dintre cei mai fermi susținători ai Ucrainei, care de peste doi ani se apără împotriva unei invazii pe scară largă declanșată de Rusia în februarie 2022. Țara baltică își exprimase anterior deschiderea față de ideile președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la desfășurarea de trupe terestre occidentale în Ucraina. Cu toate acestea, alte state - inclusiv Germania - resping cu fermitate această idee.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
28
Mon
25
Tue
21
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău