Președintele Kazahstanului respinge ca revoltele sângeroase din țara sa să facă obiectul unei anchete internaționale

  • 30 Ianuarie 2022 09:24
Președintele Kazahstanului respinge ca revoltele sângeroase din țara sa să facă obiectul unei anchete internaționale

Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a respins sâmbătă apelurile pentru deschiderea unei anchete internaționale asupra revoltelor sângeroase care au zguduit această țară din Asia Centrală la începutul lui ianuarie, în cea mai gravă criză din istoria sa recentă, informează AFP.

Autoritățile kazahe au incriminat „bandiți” și „teroriști” formați în străinătate, după manifestații care au escaladat în revolte și s-au soldat cu 225 de morți, ducând la o scurtă intervenție a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia.

„Nu văd necesitatea unei asemenea anchete. Avem propriii noștri oameni și ei sunt cinstiți și obiectivi”, a declarat Tokaev în primul său interviu de după criză, difuzat sâmbătă de postul public Khabar.

Parlamentul European și ONG-uri au îndemnat la o anchetă internațională asupra acestor revolte, care au început după o majorare puternică a prețului la carburant, pe fondul furiei populației împotriva corupției și scăderii nivelului de trai, înainte de a lua o întorsătură mai violentă și politică.

Președintele kazah a asigurat, de asemenea, că nu are intenția să se mențină la putere dincolo de cele două mandate prevăzute de Constituție, contrar predecesorului său Nursultan Nazarbaev, care a condus Kazahstanul timp de aproape 30 de ani.

„Nu știu cât timp voi fi președinte al Kazahstanului, dar știu clar că, în conformitate cu Constituția, aceasta nu va fi pentru mai mult de două mandate”, a afirmat el, adăugând că „nu vor exista modificări de legi, cu atât mai mult ale Constituției”, potrivit sursei citate de Agerpres.

Tokaev și-a întărit vineri autoritatea, preluând conducerea partidului aflat la putere, Nur Otan, după ce a îndepărtat din posturi importante mai mulți apropiați ai predecesorului său.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău