Președintele Israelului transmite un mesaj întregii regiuni în cursul unei vizite istorice în Emiratele Arabe Unite

  • 30 Ianuarie 2022 18:10
Președintele Israelului transmite un mesaj întregii regiuni în cursul unei vizite istorice în Emiratele Arabe Unite

Președintele Israelului, Isaac Herzog, primul șef de stat israelian care vizitează Emiratele Arabe Unite, a fost întâmpinat duminică la Abu Dhabi de prințul moștenitor Mohammed bin Zayed, conducătorul de facto al acestui stat arab, relatează dpa, citată de Agerpres.

La ceremonia oficială de la palatul al-Watan din capitala EAU, evenimentul a fost marcat prin 21 de salve de artilerie, a transmis agenția de presă oficială WAM.

Potrivit aceleiași surse, întâlnirea între cei doi înalți oficiali a durat peste două ore și a fost "caldă și cordială".

Herzog a declarat că "trimitem un mesaj către întreaga regiune, acela că există o alternativă de pace și coabitare, iar fiii și fiicele lui Abraham pot trăi și locui unii alături de ceilalți într-o coexistență pașnică, spre folosul omenirii". De asemenea, el a scris pe Twitter că "Orientul Mijlociu a intrat într-o nouă eră datorită deciziei înțelepte și curajoase prințului moștenitor și a altor lideri de a normaliza legăturile" cu Israelul și că în timpul vizitei a discutat despre un "parteneriat nou și îndrăzneț" între țara sa și EAU. 

Isaac Herzog și soția sa Michal urmează să viziteze și Expo 2020 din Dubai, unde președintele va deschide Ziua Națională a Israelului. El s-a întâlnit deja cu ministrul de externe al Emiratelor și are de asemenea în program întrevederi cu reprezentanți ai comunității evreiești.

În drum spre EAU, aeronava prezidențială a survolat și Arabia Saudită, iar pilotul i-a anunțat pe pasageri: "Facem istorie! Vom zbura în curând pe deasupra capitalei". Președintele a intrat în cabină și, privind peisajul, a comentat că "este fără îndoială un moment foarte emoționant", a comunicat cancelaria sa.

Președintele are în statul israelian un rol în bună măsură simbolic. Premierul Israelului, Naftali Bennett, a vizitat deja EAU în decembrie anul trecut.

În 2020, Emiratele Arabe Unite și Bahrainul au fost primele state din Golf care au stabilit relații diplomatice cu Israelul, în urma medierii Statelor Unite. Până atunci, doar două țări arabe - Egiptul și Iordania - aveau astfel de relații cu statul evreu. Majoritatea statelor arabe au refuzat multă vreme să adopte această poziție, susținând că orice normalizare trebuie legată de rezolvarea conflictului palestinian, reamintește dpa. Considerațiile economice sunt văzute ca principal motor al apropierii, însă există și latura formării unei alianțe împotriva Iranului, menționează agenția citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău