Președintele israelian Isaac Herzog a primit a treia doză de vaccin anti-COVID-19

  • 30 Iulie 2021 13:05
Președintele israelian Isaac Herzog a primit a treia doză de vaccin anti-COVID-19

Președintele israelian Isaac Herzog a primit vineri a treia doză de vaccin Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, lansând astfel o campanie în Israel în favoarea rapelului cu a treia doză persoanelor în vârstă de peste 60 de ani în cadrul eforturilor de a limita răspândirea variantei Delta, mult mai contagioase, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

"Începem campania de vaccinare cu a treia doză", a declarat președintele Herzog, căruia i-a fost administrat rapelul anticoronavirus la Centrul medical Sheba, situat într-o suburbie a metropolei israeliene Tel Aviv.

Președintele israelian a spus că este mândru să lanseze personal campania de vaccinare cu a treia doză, o inițiativă "atât de vitală pentru asigurarea unor circumstanțe normale ale vieții pe cât posibil în aceasta pandemie foarte provocatoare".

Statul israelian a autorizat deja la jumătatea lunii iulie administrarea unei a treia doze de vaccin pentru persoanele imunodeficitare.

Dar din cauza unei creșteri recente de cazuri de infecții cu COVID-19, premierul Naftali Bennett a anunțat o campanie cu scopul de a administra o a treia doză de vaccin persoanelor în vârstă de 60 de ani și peste.

"Israelul este un antemergător, cu a treia doză de vaccin pentru persoanele cu vârsta de la 60 de ani în sus", a declarat vineri Bennett, 49 de ani, care l-a însoțit la spital pe președintele Herzog pentru injecție.

"Singurul mod de a învinge COVID-19 este de a acționa împreună. Împreună înseamnă să ne împărtășim informații, metode, sfaturi, etape practice. Statul Israel este deschis să împărtășească toate informațiile pe care le va obține în urma acestei măsuri curajoase", a adăugat premierul israelian.

Potrivit companiei Pfizer, care produce vaccinul utilizat majoritar în Israel, "noi studii arată că o a treia doză are efecte de neutralizare a variantei Delta (care sunt) de cinci ori mai ridicate la tineri și de peste 11 ori la persoanele mai în vârstă".

Dar, pentru moment, Autoritatea americană a medicamentului (FDA), ale cărei recomandări le urmează în general Israelul, nu și-a dat aprobarea pentru administrarea unei a treia doze pentru persoanele vârstnice, potrivit AFP.

Înaintea lansării rapelului, Bennett a declarat că Israelul a oferit a treia doză de vaccin unui număr de circa 2.000 de persoane imunodeficitare, fără reacții adverse severe.

Guvernul israelian speră ca prin intensificarea eforturilor de vaccinare să poată evita măsurile de carantină costisitoare.

Israelul este lider mondial în privința administrării vaccinului anti-COVID-19: aproape 57% din populația sa de 9,3 milioane a primit două doze de vaccin. Multe persoane în vârstă au primit primele injecții în decembrie, ianuarie și februarie, fiind considerate segmentul cel mai vulnerabil al populației.

Dar odată cu răspândirea variantei Delta, Ministerul Sănătății israelian a raportat de două ori o scădere de a eficacității vaccinului împotriva infecției și o ușoară scădere a protecției sale împotriva îmbolnăvirilor severe.

Noile infecții zilnice au crescut la peste 2.000, față de câteva cazuri pe zi în urmă cu câteva luni și aproximativ 160 de persoane sunt în prezent spitalizate cu simptome grave. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău