Președintele Iranului acuză Occidentul că aplică standarde diferite privind drepturile femeilor

  • 21 Septembrie 2022 18:51
Președintele Iranului acuză Occidentul că aplică standarde diferite privind drepturile femeilor

În timp ce în țara sa continuă protestele după moartea unei tinere arestate de poliția de moravuri, președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a acuzat miercuri Occidentul de aplicarea unor standarde diferite privind drepturile femeilor, transmite AFP.

„Are două standarde, două măsuri, cu atenția îndreptată într-o singură parte, nu peste tot", a spus Raisi la Adunarea Generală a ONU. "Asta arată că locul acuzatului și apărătorului nu trebuie judecat numai după etalonul a ceea ce prezintă unii", a adăugat el.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, originară din Kurdistanul iranian, a fost arestată în 13 septembrie la Teheran de poliția de moravuri, care impune obligația femeilor de a-și acoperi părul și corpul până la genunchi. Tânăra a fost acuzată că purta "îmbrăcăminte necorespunzătoare"; ea a intrat în comă în timp ce era în detenție și a decedat după trei zile, transmite Agerpres.

Moartea ei a atras condamnarea internațională a Iranului și a provocat în întreaga țară manifestații în urma cărora și-au pierdut viața mai mulți oameni.

În discursul rostit marți la ONU, președintele chilian Gabriel Boric a omagiat-o în fața Adunării Generale pe Mahsa Amini și a cerut "încetarea abuzurilor din partea celor puternici, oriunde s-ar afla".

Miercuri dimineața, ministrul britanic de externe James Cleverly a apreciat, într-un dialog cu AFP, că manifestațiile din Iran arată că republica islamică s-ar putea reorienta. "Conducătorii iranieni ar trebui să observe că populația este nemulțumită de direcția pe care au urmat-o. Ei pot urma altă cale", a insistat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău