Președintele indonezian a fost declarat „vinovat de neglijență” în ceea ce privește poluarea din capitala țării, Jakarta

  • 16 Septembrie 2021 15:08
Președintele indonezian a fost declarat „vinovat de neglijență” în ceea ce privește poluarea din capitala țării, Jakarta

Un tribunal din Jakarta l-a declarat joi pe președintele indonezian Joko Widodo vinovat de neglijență în fața poluării care sufocă acest oraș, capitala arhipelagului din sud-estul Asiei. Decizia reprezintă o victorie simbolică pentru apărătorii mediului, notează AFP, potrivit DIGI24.ro.

Un grup de 32 de reclamanți au lansat acum doi ani o acțiune în justiție împotriva șefului de stat, a guvernatorului Jakartei, Anies Baswedan, a miniștrilor mediului, sănătății și de interne, precum și a unor responsabili locali, scrie sursa citată

Cinci dintre cei șapte acuzați au fost găsiți vinovați de „încălcarea legii”, a afirmat judecătorul principal al instanței din districtul central al Jakartei, Saifuddin Zuhri, notează Agerpres. 

Tribunalul i-a somat pe cei cinci decidenți politici să adopte măsuri mai stricte pentru îmbunătățirea calității aerului în capitală și să controleze aplicarea acestor norme.

Jakarta, o aglomerare urbană care găzduiește aproximativ 30 de milioane de persoane din cei circa 276 de milioane de locuitori ai Indoneziei, este unul din cele mai poluate orașe din lume, iar experții au avertizat împotriva efectelor devastatoare pe care le are calitatea necorespunzătoare a aerului asupra sănătății, în special în cazul copiilor.

Poluarea din Jakarta este rezultatul emisiilor de la vehiculele din oraș, unde se creează ambuteiaje record, ale centralelor pe cărbune care înconjoară capitala, dar și o consecință a obiceiului multora dintre localnici de a arde deșeurile.

Din anii 2000, nivelul de poluare din Indonezia este de trei-patru ori mai mare decât recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Dacă nu se schimbă nimic în bine, locuitorii din Jakarta riscă să piardă în medie 5,5 ani din viață din cauza poluării, conform unui studiu realizat de Universitatea din Chicago, care a dezvoltat un index al calității vieții (Air Quality Life Index), care măsoară nivelurile de poluare a aerului în impactul lor asupra speranței de viață.

Reclamanții, militanți ecologiști, funcționari și un șofer de taxi, au urmărit prin acțiunea lor mai mult să le atragă atenția locuitorilor Jakartei, încă prea puțin sensibili la problemele legate de mediu, și nu au solicitat despăgubiri de la pârâți.

Decizia instanței le cere între altele autorităților „să stabilească anual statutul calității aerului și să-l facă public”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău