Președintele îi va aduna pe liderii AIE la aceeași masă (Adevărul)

  • 18 Februarie 2013 14:02
Președintele îi va aduna pe liderii AIE la aceeași masă (Adevărul)

Scena politică din Chișinău s-a întors la nivelul anului 2010: este nevoie de o nouă negociere pentru un acord de guvernare, constata George Damian in Timpul.

Autorul atenționează asupra unui scenariu mai puțin optimist – ca un nou acord să nu fie în realitate dorit de toți membrii de functei AIE-2. Există posibilitatea ca Vlad Filat să creadă că poate guverna singur, iar în toamnă va fi singurul care să culeagă laurii victoriei după o eventuală semnare a Acordului de Asociere cu UE, dar aceasta ar fi fost o variantă de evoluție în lipsa comuniștilor de pe scena politică. Însă aceștia și-au conservat procentele, și-au păstrat liderul și sunt gata să intre într-o campanie electorală care să-i aducă la guvernare, subliniaza George Damian în Timpul.

Constantin Tanase de la aceeași publicatie susține că în situația dată, liderul PD, Marian Lupu, și al PL, Mihai Ghimpu, nu au o alegere prea mare. Pentru a nu fi aruncați definitiv pe orbita Moscovei, liderii PL și PD vor trebui să-și șteargă lacrimile  după „necrologul” lui Filat și să accepte crearea unei majorități. Altă soluție care ar fi în interesul național nu există. Editorialistul subliniază că e important să depășim această criză și să nu le facem jocul celor care de trei ani urlă „Jos Aliansu`!”.

Președintele îi va aduna pe liderii AIE la aceeași masă, pentru a găsi o soluție la criza politică, titrează Adevarul. Deși se declară gata să se așeze la masa de negocieri, liderii celor trei partide își păstrează pozițiile beligerante. În timp ce liberal-democrații susțin că un nou acord de funcționare al AIE este aproape gata, democrații afirmă că nimeni nu le-a cerut părerea și se întreabă ce ar mai fi de discutat. La fel ca și colegii lor democrați, liberalii cred că AIE nu mai există și îi acuză pe liberal-democrați că  au înțelegeri secrete cu opoziția comunistă. În timp ce unii analiști cred că cele trei partide vor rămâne împreună la guvernare, alții sunt convinși că vom avea anticipate, notează cotidianul.   

„Vizita miniștrilor Uniunii Europene, compromisă“, titrează Adevărul. Potrivit publicației discuțiile cu oficialii europeni care vin astăzi la Chișinău s-ar putea limita la luptele politice interne,  fiind umbrit subiectul integrării Moldovei în UE. Trei miniștri de Externe din UE - William Hague (Regatul Unit al Marii Britanii), Radoslaw Sikorski (Polonia) și Carl Bildt (Regatul Suediei) - efectuează o vizită oficială în Republica Moldova. Experții susțin însă că evenimentul este compromis din cauza luptelor politice interne din țara noastră.

Rușii ne-au mai pus în cârcă jumătate de miliard de dolari, aflăm din Adevărul. Arbitrajul Comercial Internațional de la Moscova a emis o nouă decizie privind încasarea unei datorii de la Moldovagaz în favoarea Gazprom. De această dată, e vorba de circa 436 milioane de dolari.

Și Gazeta de Sud scrie despre trei proiecte noi de dezvoltare regională care vor fi lansate în acest an de Agenția de Dezvoltare Regională Sud. Este vorba de "Construcția drumului  Codreni - Sagaidacul Nou", "Drum de acces spre muzeul memorial ,,Alexei Mateevici" din Zaim" și de renovarea drumului Ștefan Vodă - Talmaza".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău