Președintele Igor Dodon vrea referendum consultativ indiferent de decizia Curții Constituționale 

  • 27 Iulie 2017 10:12
Președintele Igor Dodon vrea referendum consultativ indiferent de decizia Curții Constituționale 

Șeful statului Igor Dodon nu exclude faptul că ar putea semna un alt decret pentru un alt referendum consultativ în cazul în care azi, 27 iulie, Curtea Constituțională va decide anularea referendumului consultativ republican inițiat de Igor Dodon.

Dacă însă Curtea va decide acordarea finanțării pentru desfășurarea plebiscitului, președintele este sigur că cetățenii vor ieși în număr mare și vor răspunde la întrebări. Declarații în acest sens au fost făcute ieri, 26 iulie, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii la Reședința de Stat de la Condrița, transmite IPN.

„Indiferent de decizia Curții Constituționale, guvernarea, majoritatea parlamentară, Partidul Democrat are de pierdut, iar noi vom rămânem la poziția noastră. Dacă se va decide anularea acestui referendum, nu exclud că voi semna un alt decret pentru un alt referendum, voi insista pentru a atinge obiectivele pe care le-am trasat”, a spus Igor Dodon.

Președintele Igor Dodon a semnat pe 28 martie decretul privind desfășurarea referendumului consultativ republican. Acesta ar urma să aibă loc pe 24 septembrie, iar cetățenii urmează să răspundă la patru întrebări, legate de convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență acordate de BNM celor trei bănci falimentare, de acordarea președintelui a împuternicirilor de dizolvare a Parlamentului în alte condiții decât cele prevăzute în prezent. Alegătorii vor fi întrebați dacă susțin reducerea numărului deputaților de la 101 la 71, dar și predarea în școli a Istoriei Moldovei.

Pentru organizarea plebiscitului, CEC a stabilit un deviz de cheltuieli de 74, 7 milioane de lei.

Președintele s-a referit și la referendumul pentru demiterea primarului capitalei, Dorin Chirtoacă. El este sigur că acesta va avea loc la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie a acestui an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău