Președintele Germaniei cere să se ia atitudine împotriva antisemitismului, la 80 de ani de la primul transport de evrei

  • 18 Octombrie 2021 17:38
Președintele Germaniei cere să se ia atitudine împotriva antisemitismului, la 80 de ani de la primul transport de evrei

Antisemitismul nu trebuie să mai rămână niciodată fără ripostă în Germania, a declarat luni președintele german Frank Walter Steinmeier, la comemorarea a 80 de ani de la primul transport de evrei din Berlin în est, relatează dpa, potrivit Agerpres.

"Niciodată nu mai trebuie ca opiniile sau acțiunile antisemite să rămână fără opoziție și reacție publică", a spus Steinmeier în cadrul unui eveniment organizat la memorialul Platform 17 din gara Grunewald din Berlin, de unde a pornit primul transport de evrei către Lodz, în Polonia, acum opt decenii.

"Cultura ebraică nu numai că face parte din cultura germană, ci a lăsat o amprentă profundă asupra ei și a îmbogățit-o", a adăugat el.

Pe 18 octombrie 1941, primul așa-zis "transport spre est" a plecat spre Lodz având la bord peste 1.000 de evrei, bărbați, femei și copii. În aceeași lună a început deportarea sistematică de evrei și din alte părți din Germania, amintește dpa.

"Noi, germanii, purtăm în continuare vina care îi împovărează pe autorii uciderii organizate a evreilor din Europa, pe asistenții și pe susținătorii lor", a adăugat șeful statului german.

"Continuăm să resimțim rușinea pentru separarea unor concetățeni de-ai noștri din mijlocul societății, privarea lor de drepturi, deposedarea de bunuri și în final trimiterea lor în călătoria spre moarte", a mai spus Steinmeier.

La rândul său, primarul Berlinului, Michael Muller, a făcut apel ca memoria Holocaustului să rămână vie și democrația să fie protejată în fața ascensiunii extremismului de dreapta.

Libertatea, toleranța și democrația trebuie apărate întotdeauna, a subliniat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău