Președintele Franței, Emmanuel Macron: „Sper că R. Moldova o să aleagă calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrației”
-
18 Octombrie 11:35
Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau alege modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit în exclusivitate un interviu în cadrul proiectului „Punți către Europa” la RLIVE, scrie realitatea.md, citată de IPN.
Președintele Franței a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opțiune pentru Republica Moldova.
„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă, cu o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori”, a declarat Emmanuel Macron.
Liderul francez crede că scrutinul care îi așteaptă pe cetățenii Republicii Moldova este foarte important pentru viitorul țării.
„Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. […] Și în calitate de european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrației”, a declarat Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron susține că anume în mandatul prezidențial al Franței la Consiliul Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat foarte mult de UE, unul dintre beneficiile aduse pentru Republica Moldova fiind libertatea de circulație și facilitarea vizelor.
„În termeni concreți aș exemplifica integrarea rețelelor și costul telecomunicațiilor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am stabilit la summit-ul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor. Există și o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice și în combatere dezinformării”, a explicat Emmanuel Macron.
Realitatea.md mai scrie că UE a acordat, pe parcursul ultimilor ani, un sprijin puternic Republicii Moldova, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, a susținut financiar țara noastră în combaterea corupției și a dezinformării, în dezvoltarea economiei și chiar sancționarea instigatorilor la ură. Însă cel mai puternic sprijin oferit a fost lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
Interviul cu președintele Franței face parte din proiectul „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR). Difuzarea producției a fost preconizată nu doar la RLIVE, ci și la postul public de televiziune Moldova 1.