Statele baltice și-au sporit gradul de pregătire militară și au cerut o prezență sporită a NATO în regiunea lor, în timp ce Rusia continuă să își adune forțele la granița cu Ucraina, aproape de flancul estic al alianței militare.
Marea Britanie a confirmat săptămâna aceasta că își va dubla prezența în Estonia, unde conduce un grup de luptă multinațional de 1.000 de oameni. Germania a declarat că va trimite mai multe trupe în Lituania, iar Canada ia în considerare creșterea numărului de trupe în Letonia.
"Descurajarea este ceva care funcționează dacă tratăm cu rușii. Cu cât avem mai multe trupe aici, cu atât mai bine", a declarat Karis. "Pentru o țară mică precum Estonia, este important să ne simțim în siguranță".
Țările baltice sunt deosebit de îngrijorate de cei peste 30.000 de soldați ruși aflați într-un exercițiu neanunțat în Belarus, care are legături puternice cu Moscova. "Dacă aceste trupe rămân acolo, bineînțeles că este o problemă, pentru că [Belarus] nu va mai fi independent", a declarat el.
Granița Belarusului cu Lituania și Polonia se află la doar 100 km de exclava rusă Kaliningrad, care este considerată una dintre cele mai mari vulnerabilități ale NATO.
Karis, care a preluat în octombrie funcția de președinte, a dezvăluit că Estonia a suferit 150 de tentative de atacuri cibernetice pe zi și că "tentativele sunt atât de multe încât sunt dificil de urmărit".