Președintele Egiptului a inaugurat o catedrală creștină, la numai o zi după explozia din fața unei biserici copte la Cairo

  • 07 Ianuarie 2019 09:21
Președintele Egiptului a inaugurat o catedrală creștină, la numai o zi după explozia din fața unei biserici copte la Cairo

Președintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi, a inaugurat duminică o catedrală coptă în noua capitală administrativă a țării, aflată în construcție la circa 45 de km de Cairo, relatează AFP.

La ceremonia pentru care a fost desfășurat un dispozitiv de securitate de mari proporții au participat Papa Tawadros al II-lea (copt ortodox) și marele imam Ahmed el-Tayeb al universității islamice sunnite Al-Azhar.

Autoritățile egiptene au difuzat un mesaj video al Papei Francisc, care l-a apreciat pe Tawadros al II-lea și biserica sa "care a știut să dea o adevărată dovadă de credință și iubire chiar și în clipele cele mai grele". Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a scris pe Twitter: "Sunt entuziasmat să văd că prietenii noștri din Egipt deschid cea mai mare catedrală din Orientul Mijlociu. Președintele El-Sisi își duce țara spre un viitor mai deschis tuturor!".

Evenimentul a avut loc în ajunul Crăciunului copt, sărbătorit pe 7 ianuarie și la numai o zi după ce un polițist a fost ucis de un dispozitiv exploziv găsit în apropierea unei biserici copte din Nasr, la periferia metropolei Cairo. Din 2016, copții - creștini ortodocși care alcătuiesc circa 10% din populația Egiptului - au fost țintele mai multor atacuri ale Statului Islamic, reamintește AFP.

Înaintea inaugurării catedralei, șeful statului egiptean a ținut, alături de președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, un minut de reculegere pentru polițistul căzut la datorie sâmbătă, în timp ce încerca să dezamorseze bomba artizanală din fața bisericii al-Azraa Wa Abu Sifin. Alți doi polițiști au fost răniți de deflagrație.

Catedrala cu hramul Nașterii Domnului din noua capitală administrativă a Egiptului este una din cele mai mari din Orientul Mijlociu. Orașul anunțat de guvernul condus de El-Sisi în 2015 este încă în construcție, precizează Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău