Președintele Dumei de Stat din Rusia vrea ca UE să plătească și petrolul, cerealele, îngrășămintele, metalele în ruble

  • 30 Martie 2022 11:38
Președintele Dumei de Stat din Rusia vrea ca UE să plătească și petrolul, cerealele, îngrășămintele, metalele în ruble

Uniunea Europeană va trebui să plătească în ruble dacă vrea gaz rusesc, a atenționat miercuri președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, avertizând de asemenea că și exporturile de petrol, cereale, metale, îngrășăminte, cărbune și cherestea vor fi vândute în curând pe ruble, informează Reuters.

După ce Occidentul a impus sancțiuni drastice împotriva Rusiei în urma invaziei din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca exporturile de gaz natural spre Europa și SUA să fie achitate în ruble.

Miniștrii energiei ai țărilor din Grupul celor șapte cele mai industrializate țări ale lumii (G7) au respins cererea de plăți în ruble, a declarat ministrul german Robert Habeck. Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus la rândul său lui Vladimir Putin că acest lucru nu ar fi posibil.

„Dacă vreți gaz, găsiți ruble", a transmis miercuri, într-o postare pe o rețea socială, Viaceslav Volodin. „Mai mult decât atât, ar fi corect - acest lucru este benefic pentru țara noastră - să fie extinse listele de produse care să fie plătite în ruble, pentru a include: îngrășăminte, cereale, ulei de gătit, țiței, cărbune, metale, cherestea, etc.", a adăugat el.

Deocamdată nu este clar dacă o astfel de decizie ar putea deveni politica oficială a Rusiei, deși atunci când și-a anunțat decizia privind plata în ruble pentru gazul natural Vladimir Putin a spus că acesta este doar începutul procesului.

Rusia afirmă că sancțiunile Occidentului - și în special înghețarea celor circa 300 de miliarde de dolari ale rezervelor Băncii Centrale ruse - echivalează cu o declarație de război economic, amintește Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
18
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău