Președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, primește azi Premiul Nobel pentru Pace

  • 10 Decembrie 2016 16:03
Președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, primește azi Premiul Nobel pentru Pace

Președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, primește azi Premiul Nobel pentru Pace, în urma acordului încheiat cu gherilele FARC care a pus capăt unui conflict intern, vechi de peste jumătate de secol.

Decernarea acestui premiu are loc la Oslo, spre deosebire de celelalte distincții Nobel, care sunt înmânate în capitala Suediei, Stockholm. Ieri la conferința sa de presă, președintele columbian i-a declarat trimisului Radio România că cel mai greu a fost de negociat linia sensibilă dintre pace și justiție.

Acesta este primul acord din lume care a fost negociat între două părți. Nu a fost impus din afară și nici nu a fost impus de una dintre părți celeilalte, iar FARC a fost de acord să depună armele și să se supună justiției, să fie investigați, să fie judecați și sancționați.

Ceremonia va avea loc la primăria orașului, în prezența familiei regale norvegiene, urmând ca după aceea, Juan Manuel Santos, laureatul Premiului Nobel pentru Pace de anul acesta, să participe la banchetul oferit în onoarea sa de fundația Nobel la Grand Hotel din Oslo. Și în Suedia în această seară va avea loc același banchet Nobel, în onoarea laureaților premiilor pentru chimie, medicină, fizică, științe economice și literatură care sunt prezenți la Stockholm și care vor fi participat înainte de asta la ceremonia decernării premiilor. Singurul absent este, după cum se știe, cântărețul american Bob Dylan, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău