Președintele chinez Xi Jinping susține că vrea să realizeze o "reunificare" pașnică a Chinei continentale cu Taiwanul

  • 09 Octombrie 2021 11:54
Președintele chinez Xi Jinping susține că vrea să realizeze o

Președintele chinez Xi Jinping a promis sâmbătă să realizeze o "reunificare" pașnică a Chinei continentale cu Taiwanul, fără să menționeze direct recurgerea la forță, după o săptămână de tensiuni crescute cu insula revendicată de Beijing, ceea ce a suscitat îngrijorări pe plan internațional, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Taiwanul, condus de un guvern democratic ales, a constituit obiectul unor presiuni militare și politice din partea Beijingului în dorința de a-și impune suveranitatea asupra insulei, dar Taipeiul s-a angajat să-și apere libertatea și susține că numai poporul taiwanez poate să-și decidă viitorul.

Într-un discurs rostit la Palatul Adunării Populare din Beijing, Xi Jinping a declarat că poporul chinez are o "tradiție glorioasă" în a se opune separatismului.

"Separatismul independentist al Taiwanului este cel mai mare obstacol în calea reunificării patriei și cel mai grav pericol ascuns pentru renașterea națională", a afirmat președintele chinez cu ocazia aniversării revoluției care a răsturnat ultima dinastie imperială în 1911.

O "reunificare" pașnică corespunde cel mai bine intereselor Taiwanului, iar China își va apăra suveranitatea și unitatea, a adăugat Xi.

"Nimeni nu ar trebui să subestimeze hotărârea neclintită, voința fermă și capacitatea puternică a poporului chinez de a-și apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială", a declarat Xi Jinping. "Sarcina istorică de reunificare completă a patriei trebuie îndeplinită și va fi cu siguranță", a adăugat șeful statului chinez.

Aviația militară chineză a efectuat în decurs de patru zile consecutiv incursiuni în Zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului începând cu 1 octombrie, implicând aproape 150 de avioane. Xi nu a menționat acele zboruri în discursul său.

Taiwanul, cu o populație de 23 milioane de persoane, se bucură de un sistem politic democratic. Teritoriul insular este condus din 1945 de un regim ("Republica Chinei") care s-a retras aici după victoria comuniștilor în China continentală în 1949, la finalul războiului civil chinez. Republica Populară Chineză, cu capitala la Beijing și condusă de Partidul Comunist, consideră insula drept o parte integrantă a teritoriului său.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău