Președintele chinez Xi Jinping, în vizită în Ungaria, ultima etapă a turneului său european

  • 09 Mai 17:22
Președintele chinez Xi Jinping, în vizită în Ungaria, ultima etapă a turneului său european

După Paris și Belgrad, președintele chinez Xi Jinping a avut parte joi de o primire călduroasă în Ungaria, ultima etapă a turneului său european, care a fost marcat de legături economice înfloritoare și de o convergență de opinii cu privire la ofensiva Rusiei în Ucraina, informează AFP, citat de Agerpres.

Xi Jinping și-a început ziua asistând la o paradă militară în curtea palatului prezidențial, alături de șeful statului ungar Tamas Sulyok, sub un soare strălucitor.

Însoțit de soția sa Peng Liyuan, Xi Jinping a fost primit miercuri seara la aeroport de prim-ministrul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, și de soția acestuia Aniko Levai. A urmat un dineu cu specialități tradiționale ungurești.

Pentru această vizită calificată drept "istorică" de Budapesta, capitala Ungariei împodobită în culorile Chinei a fost plasată sub securitate sporită, iar cele câteva steaguri desfășurate de manifestanți tibetani au fost ascunse cu grijă de ochii președintelui chinez.

Înainte de sosirea sa, Xi Jinping a comparat relațiile bilaterale cu Ungaria cu o "croazieră de aur", într-un articol publicat în cotidianul pro-guvernamental Magyar Nemzet.

"La fel de suavă și de bogată ca un vin de Tokay": într-un elan liric, Xi a adus un omagiu "prieteniei" cultivate de cele două țări printre "încercări".

"Am sfidat ordinea geopolitică împreună, într-un context internațional instabil", trasându-ne cursul de "state suverane în deplină independență", a scris Xi Jinping, o aluzie la strategia premierului Viktor Orban de a se descurca singur în cadrul Uniunii Europene.

În dezacord cu Bruxelles-ul, liderul naționalist ungar s-a orientat cu hotărâre spre Est în ultimii ani. Și în timp ce Bruxelles-ul s-a distanțat de Beijing, Orban a creat legături mai strânse, respingând confruntarea ideologică dintre "blocuri".

Această vizită de aproape trei zile constituie ocazia de "a aduce parteneriatul nostru strategic pe noi culmi", de la schimburi culturale la cooperare economică, a estimat șeful statului chinez, în condițiile în care superputerea asiatică a devenit anul trecut primul investitor în Ungaria.

În opinia unor experți, acesta este un "succes diplomatic" pentru Budapesta, care a anunțat deja semnarea a cel puțin 16 acorduri, în domenii precum infrastructurile feroviară și rutieră, energia nucleară sau cea auto.

Peste tot în Ungaria, uzine de baterii și de mașini electrice apar într-un ritm impresionant, cu investiții de zeci de miliarde de euro.

Acest lucru a stârnit îngrijorări în rândul opoziției, care a denunțat lipsa de transparență din jurul contractelor, impactul fabricilor asupra mediului și corupția, construcțiile îmbogățind, potrivit opoziției, "cercul lui Orban".

Primit luni la Palatul Elysee la Paris, Xi Jinping a avut discuții "sincere" cu președintele francez Emmanuel Macron asupra diferendelor comerciale dintre China și Europa sau a legăturilor Beijing-Moscova, văzute cu suspiciune de Occident pe fondul războiului împotriva Ucrainei.

Însă, în timpul acestei ultime etape din Ungaria, nu au existat subiecte de dispută, iar media au fost ținute la distanță. Foarte puține detalii despre program au fost făcute publice.

Începând cu ora 17:30 (15:30 GMT), Xi Jinping are programată o vizită la Mănăstirea Carmelitelor, reședința prim-ministrului ungar, pentru o întrevedere cu Viktor Orban, urmată de o declarație în fața presei.

"Aceasta este ocazia de a arăta restului (țărilor din) UE" virtuțile unei cooperări cu China, subliniază Ja Ian Chong, politolog la universitatea din Singapore. "De asemenea, nu va trebui să se confrunte cu discuții delicate despre relația sa cu Moscova", a adăugat el.

Pentru că Beijingul și Budapesta sunt pe aceeași lungime de undă, pledând pentru o reglementare pașnică în Ucraina, rămânând în același timp apropiați de Kremlin.

Pe străzile din Budapesta, în timp ce unii invocă drepturile omului, Laszlo Toth, un agent de securitate de 52 de ani, consideră că nu sunt motive pentru ca ungurii să arate dispreț față de vizita președintelui chinez. "Banii nu au culoare, după cum se spune, și eu sunt sigur că până și în Europa de Vest ar fi încântați să beneficieze de asemenea investiții", a estimat el.

Pentru prima sa deplasare în Europa după 2019, Xi Jinping a făcut o escală și în Serbia, altă țară foarte prietenă, unde președintele Aleksandar Vucic i-a rezervat o primire caracterizată de "respect" și "dragoste"..

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău