Președintele chinez salută ''progrese'' în relația cu SUA după întâlnirea cu Antony Blinken

  • 19 Iunie 2023 18:44
Președintele chinez salută ''progrese'' în relația cu SUA după întâlnirea cu Antony Blinken

Președintele chinez Xi Jinping a salutat luni, cu prilejul unei întâlniri cu secretarul american de stat Antony Blinken, "progresele" și "terenurile de înțelegere" între Beijing și Washington, în pofida tensiunilor, relatează AFP și DPA, citate de AGERPRES.

Această întrevedere a avut loc în a doua și ultima zi a vizitei lui Blinken în China, o premieră în aproape cinci ani pentru un șef al diplomației americane, fiind confirmată în ultimul moment.

"Cele două părți au făcut progrese (în această luni dimineață) și au ajuns la terenuri de înțelegere asupra anumitor chestiuni specifice", neprecizate, a subliniat Xi Jinping, calificând aceste progrese drept "un lucru foarte bun", potrivit unei înregistrări difuzate de televiziunea publică CCTV.

"Sper că prin intermediul acestei vizite, secretarul de stat Blinken va aduce un rezultat pozitiv pentru stabilizarea relațiilor între China și SUA", i-a spus Xi interlocutorului său.

Întrevederea cu Xi Jinping a avut loc după două zile de diplomație bilaterală intensivă, potrivit DPA. Blinken s-a întâlnit și cu principalul responsabil de politica externă de la Beijing, Wang Yi, și cu ministrul de externe Qin Gang.

Potrivit media de stat, Wang a declarat că vizita lui Blinken are loc "într-o conjunctură critică în relațiilor sino-americane", care se află "într-o spirală descendentă".

De asemenea, Wang Yi a cerut părții americane să nu mai alimenteze "teoria amenințării chineze", potrivit CCTV. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău