Președintele ceh Milos Zeman l-a numit premier pe Petr Fiala, în cadrul unei ceremonii neobișnuite

  • 28 Noiembrie 2021 13:30
Președintele ceh Milos Zeman l-a numit premier pe Petr Fiala, în cadrul unei ceremonii neobișnuite

Președintele ceh Milos Zeman l-a numit duminică pe Petr Fiala premier al Republicii Cehe, în cadrul unei ceremonii neobișnuite, în timpul căreia președintele, în fotoliu rulant și bolnav de COVID-19, era protejat de o barieră din material plastic, informează AFP.

"Sunt convins că vom avea în viitorul apropiat un guvern puternic și stabil", a dat asigurări Petr Fiala, liderul Partidului Democrații Civici (ODS, dreapta), în timpul acestei ceremonii care s-a derulat la reședința lui Zeman, la Castelul Lany, în vestul capitalei Praga, și a fost retransmisă în direct la televiziune, scrie Agerpres.

Petr Fiala, este fost profesor de științe politice, precum și un fan al filmelor cu James Bond, al literaturii și fotbalului. În vârstă de 57 de ani, cu barbă și cu ochelari, el își protejează cu atenție viața privată.

Șeful statului a fost externat joi din spital, unde fusese internat pe 10 octombrie, dar a trebuit să fie internat din nou de urgență după ce a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Internat prima dată la terapie intensivă, unde a petrecut mai bine de trei săptămâni înainte de a fi transferat într-o unitate de convalescență, președintele a acceptat pe 11 noiembrie demisia oficială a guvernului premierului în exercițiu, miliardarul populist Andrej Babis, în urma eșecului său electoral.

Milos Zeman este primul președinte ceh ales în mod direct de două ori de către popor după amendarea Constituției, fiind la conducerea țării din 2013.

Cehia, țară cu o populație de 10,7 milioane de locuitori, se confruntă cu o creștere zilnică record a numărului de contaminări, ceea ce a determinat guvernul să anunțe joi noi restricții, inclusiv închiderea restaurantelor, barurilor și a cluburilor de noapte, precum și a târgurilor de Crăciun. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău