Președintele Camerei de Comerț a Ucrainei: „Guvernul ucrainean se axează pe restabilirea sectorului energetic. Invităm companiile din R. Moldova să atragă atenția asupra acestui sector”

  • 21 Iunie 12:35
Președintele Camerei de Comerț a Ucrainei: „Guvernul ucrainean se axează pe restabilirea sectorului energetic. Invităm companiile din R. Moldova să atragă atenția asupra acestui sector”

Astăzi, la Chișinău, are loc prima conferință internațională economică cu tema: „Reconstrucția Ucrainei. Rolul Republicii Moldova” care adună o serie de reprezentanți guvernamentali și ai unor importante companii, cu precădere companii de construcție din Ucraina. Restabilirea sectorului energetic al Ucrainei, grav afectat de atacurile rusești, reprezintă unul din sectoarele prioritare ale reconstrucției, a subliniat șeful Camerei de Comerț de la Kiev. El a invitat în mod special companiile din sectorul energetic să se includă în acest proces, transmite Radio Chișinău.

Conferința pentru reconstrucția Ucrainei a început cu un moment de comemorare a miilor de victime nevinovate ale războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, care a dus la relocarea a peste 6 milioane de cetățeni din statul vecin, dintre care peste un milion au tranzitat teritoriul Republicii Moldova.

Oportunitățile de investiție în reconstrucția statului vecin și, mai ales, demonstrarea angajamentului comun în dezvoltarea durabilă a regiunii, sunt principalele subiecte de pe agenda Conferinței, a anunțat președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca.

„Prin această conferință urmează să fie demonstrat angajamentul comun față de responsabilitatea socială corporativă și față de contribuirea la dezvoltarea economice și sociale durabile în această regiune”, a spus Boris Foca.

Președintele Asociației Investitorilor din România, Dan Nuțiu, a subliniat rolul esențial al Republicii Moldova, ca stat vecin și prieten, în reconstrucția Ucrainei post-război.

Un rol dat de mai mulți factori, printre care poziția geografică; un alt rol - comunitatea din Republica Moldova în care sunt peste un milion de cetățeni europeni, dar și o importantă comunitate ucraineană; oportunitățile economice oferite de Republica Moldova prin diverse parcuri industriale, zone economice libere, astfel încât Ucraina va avea nevoie de capacități sporite de producție pe care nu au cum să le asigure ca urmare a acestui război. Rolul Republicii Moldova devine esențial în atragerea investitorilor din diferite domenii: materiale de construcție, electrice, sanitare, de infrastructură. Evident, în domeniul energetic, rolul Republicii Moldova, prin interconectivitatea cu Ucraina, este unul foarte important”, a subliniat Dan Nuțiu.

Companiile din Republica Moldova ar putea reprezenta punți de legătură cu companii din țări terțe, a subliniat într-o intervenție online din Kiev, președintele Camerei de Comerț a Ucrainei, Ghenadie Cijikov. El a punctat că reconstrucția sectorului energetic ucrainean, grav afectată, este prioritară. Împreună suntem mai puternici, a subliniat oficialul ucrainean, referindu-se inclusiv la parcursul european pe care cele două state și l-au asumat concomitent.

„Restabilirea acestor sectoare, cum este energia și altele, este foarte important. Economia noastră la moment este într-un impas, de acea guvernul nostru se axează în prezent în primul rând pe restabilirea sectorului energetic. Invităm companiile din Republica Moldova, dar și din alte state, să atragă atenția asupra acestui sector. Dacă ne referim la viitor, vedem și un mare potențial de cooperare între țările noastre”, a spus Ghenadie Cijikov.

Republica Moldova, ca stat vecin, își propune să devină un hub de reconstrucție a Ucrainei post-război, iar Conferința organizată astăzi la Chișinău, arată interesul sporit al unor state pentru țara noastră ca parte în acest proces, aprecia într-un interviu pentru Radio Chișinău expertul Andrei Curăraru.

Următoarea Conferință pentru reconstrucția Ucrainei va avea loc în România, ulterior fiind organizate alte două conferințe în Italia și Franța.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău