Președintele CA a recunoscut în timpul prezentării raportului, că partidele politice au tentația de a se implica în activitatea instituției

  • 03 Iulie 2019 17:29
Președintele CA a recunoscut în timpul prezentării raportului, că partidele politice au tentația de a se implica în activitatea instituției

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului a dat aviz negativ raportului de activitate a Consiliului Audiovizualului și a cerut demisia in corpore a membrilor CA.

Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, a recunoscut în timpul prezentării raportului, că partidele politice au tentația de a se implica în activitatea instituției, fără să precizeze, însă, despre ce forțe politice este vorba:

Trebuie să pornim de la premisa, că indiferent dacă se află la putere sau în opoziție, orice forță politică, are cele puțin tentația, ca să nu zic tentativa, de a-și fideliza Consiliul Audiovizualului. O recunoaștem noi sau nu, există asemenea tendințe voalate sau directe de a-și subordona Consiliul Audiovizualului”.

După audierea raportului prezentat de membrii comisiei au criticat activitatea autorității de reglementare denunțând în special faptul că a fost complice la instaurarea monopolului pe piața audiovizuală. Deputatul Blocului ACUM, Octavian Țîcu:

Există o declarație a Parlamentului Rep. Moldova care spune expres că toate instituțiile statului, inclusiv CA, au fost capturate. Chestiunea majoră la care CA este complice este instaurarea monopolului pe piața media din partea unui singur om, din partea unui holding, care a sufocat toată mass-media. Ignorarea acestui fapt este una din clauzele fundamentale de ordin penal pe care trebuie să și-o asume fiecare dintre membrii CA. Prin urmare, propun să ne conformăm acestei decizii a Parlamentului privind demisia in corpore a membrilor Consiliului Audiovizualului”. 

Unica replică din partea membrilor CA a venit de la Olga Guțuțui care a declarat că timp de patru ani de când se află în Consiliu a avut propria opinie care nu a depins de vreo coloratură politică.

Consiliul Audiovizualului este compus din 9 membri. Componența CA este reînnoită eșalonat, la fiecare doi ani, prin numirea de către Parlament a câte trei membri. Mandatele actualilor membri ai CA vor expira în 2021, 2023 și 2025.

Activitatea Consiliului Audiovizualului este supravegheată de parlament, prin dezbaterea raportului anual al consiliului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău