Președintele Braziliei, Lula da Silva, i-a refuzat invitația lui Putin de a participa la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg

  • 27 Mai 2023 10:15
Președintele Braziliei, Lula da Silva, i-a refuzat invitația lui Putin de a participa la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg

Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat vineri că a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin și că a declinat invitația liderului rus de a participa la Forumul Economic Internațional care va avea loc în iunie la Sankt Petersburg, dar că și-a reafirmat dorința de a media discuții de pace cu ambele părți implicate în războiul din Ucraina, relatează EFE conform Agerpres.

Lula scrie într-o postare pe Twitter că i-a mulțumit lui Putin pentru invitația de a participa la Forumul economic de la Sankt Petersburg, dar că a fost nevoit să o refuze pentru că „nu poate călători în Rusia în acest moment”, scrie G4Media.

„Am reiterat disponibilitatea Braziliei, precum și a Indiei, Indoneziei și Chinei de a discuta cu ambele părți implicate în conflict în căutarea păcii”, a adăugat Lula, după ce a discutat telefonic, de asemenea, cu președintele chinez Xi Jinping la începutul acestei săptămâni.

Kremlinul a confirmat convorbirea și a declarat că Putin i-a spus lui Lula că Rusia este deschisă la dialog cu privire la Ucraina.

De la preluarea mandatului la 1 ianuarie, Lula a insistat asupra necesității ca un grup de țări să medieze o încetare a focului și să aducă Rusia și Ucraina la masa negocierilor.

Propunerea sa, bazată pe tradiția braziliană de non-intervenție și neutralitate, prevede ca un grup de națiuni neimplicate în război să angajeze atât Rusia, cât și Ucraina în discuții.

Propunerea sa nu a avut ecou în rândul țărilor occidentale, care o resping, deoarece apreciază că liderul brazilian pune pe picior de egalitate „țara agresoare cu cea agresată”.

Liderul brazilian de stânga trebuia să se întâlnească tete-a-tete cu președintele ucrainean Volodimyr Zelenski în marja summitului G7 din Japonia în această lună, dar întâlnirea nu a mai avut loc din cauza lipsei de sincronizare în programul celor doi, au explicat ulterior oficiali ai celor două delegații.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău