Președintele Braziliei, acuzat de crimă împotriva umanității. Cazul a ajuns la Curtea Penală Internațională

  • 28 Iulie 12:53
Președintele Braziliei, acuzat de crimă împotriva umanității. Cazul a ajuns la Curtea Penală Internațională

Membri ai personalului de sănătate din Brazilia au cerut luni Curții Penale Internaționale (CPI) să deschidă o anchetă privind răspunsul gestionat de președintele Jair Bolsonaro la pandemia de Covid-19, răspuns care constituie potrivit lor o crimă împotriva umanității, relatează AFP.

Dosarul a fost prezentat tribunalului cu sediul la Haga de o coaliție de sindicate care susțin că reprezintă peste un milion de lucrători din sectorul sanitar din Brazilia.

Sindicatele îl acuză pe liderul de extremă dreaptă că "a dat dovadă de neglijență criminală în modul în care a gestionat pandemia de COVID-19, riscând viața profesioniștilor din domeniul sanitar și a membrilor societății braziliene", potrivit documentelor consultate de AFP.

CPI, creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave atrocități comise în lume, nu are nicio obligație de a da curs miilor de cereri de acest tip depuse procurorului, care decide independent ce dosare să înainteze judecătorilor.

Jair Bolsonaro, care a anunțat sâmbătă că a fost testat negativ la coronavirus la peste două săptămâni după un diagnostic pozitiv, a minimalizat adesea gravitatea pandemiei, calificând-o drept "o mică gripă".

Sindicatele afirmă că președintele brazilian a "perpetuat riscurile de contaminare cu COVID-19 favorizând adunarea susținătorilor săi, apropiindu-se de ei fără mască și făcând reclamă unui tratament medical puternic discutabil, precum hidroxiclorochina", considerată ineficientă împotriva bolii de mai multe studii științifice.

"Administrația Bolsonaro trebuie să fie făcută responsabilă pentru răspunsul său nemilos la pandemie și pentru refuzul său de a-i proteja pe angajații din sectorul sanitar și pe brazilienii pe care a jurat să-i apere", a declarat într-un comunicat Marcio Monzane, secretar pentru regiunea America al federației sindicale UNI Global Union.

Brazilia este cea de a doua țară din lume cea mai afectată de coronavirus, cu peste 2,4 milioane de persoane contaminate de la începutul pandemiei și circa 87.000 de morți, potrivit datelor oficiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
22
Cer fragmentat
Umiditate:37 %
Vint:2,1 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
22
Sat
23

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău