Președintele Boliviei anunță noi alegeri după ce OAS i-a contestat victoria

  • 10 Noiembrie 2019 16:30
Președintele Boliviei anunță noi alegeri după ce OAS i-a contestat victoria

Președintele Boliviei, Evo Morales, a anunțat duminică convocarea unor noi alegeri, după ce protestele izbucnite în urma scrutinului prezidențial din 20 octombrie nu au putut fi înăbușite, iar Organizația Statelor Americane (OAS) a cerut repetarea primului tur, transmit AFP și Reuters.

Cu puțin timp înainte, OAS dăduse publicității un raport în care constata numeroase nereguli la alegerile încheiate cu victoria lui Morales. OAS a comunicat că "manipulările sistemelor informatice au fost de o asemenea amploare, încât trebuie anchetate de statul bolivian pentru a stabili tot adevărul și a atribui responsabilitatea pentru acest caz grav". Organizația a cerut anularea primului tur al alegerilor și reluarea procesului electoral.

Într-o conferință de presă la La Paz, liderul de stânga a anunțat și înlocuirea autorității electorale, care a fost criticată după întreruperea nejustificată a numărătorii voturilor. Acuzațiile de fraudă care au urmat au determinat auditul OAS.

Organizația a arătat că este statistic "improbabil" ca președintele în exercițiu să fi obținut diferența anunțată în favoarea sa de 10% din voturi, care i-ar fi permis să fie declarat câștigător din primul tur și să evite o confruntare mai riscantă în turul al doilea cu contracandidatul Carlos Mesa.

Morales a ajuns la putere în 2006, ca prim șef de stat de origine indigenă din Bolivia. El a insistat că a fost reales corect, însă a declarat că va respecta concluziile OAS.

La sfârșitul acestei săptămâni, confruntarea între forțele de ordine și manifestanții a escaladat; unii polițiști s-au alăturat protestelor antiguvernamentale, iar militarii au anunțat că nu se vor "confrunta cu poporul". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău