Preşedintele Boliviei anunţă noi alegeri după ce OAS i-a contestat victoria

  • 10 Noiembrie 16:30
Preşedintele Boliviei anunţă noi alegeri după ce OAS i-a contestat victoria

Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a anunţat duminică convocarea unor noi alegeri, după ce protestele izbucnite în urma scrutinului prezidenţial din 20 octombrie nu au putut fi înăbuşite, iar Organizaţia Statelor Americane (OAS) a cerut repetarea primului tur, transmit AFP şi Reuters.

Cu puţin timp înainte, OAS dăduse publicităţii un raport în care constata numeroase nereguli la alegerile încheiate cu victoria lui Morales. OAS a comunicat că "manipulările sistemelor informatice au fost de o asemenea amploare, încât trebuie anchetate de statul bolivian pentru a stabili tot adevărul şi a atribui responsabilitatea pentru acest caz grav". Organizaţia a cerut anularea primului tur al alegerilor şi reluarea procesului electoral.

Într-o conferinţă de presă la La Paz, liderul de stânga a anunţat şi înlocuirea autorităţii electorale, care a fost criticată după întreruperea nejustificată a numărătorii voturilor. Acuzaţiile de fraudă care au urmat au determinat auditul OAS.

Organizaţia a arătat că este statistic "improbabil" ca preşedintele în exerciţiu să fi obţinut diferenţa anunţată în favoarea sa de 10% din voturi, care i-ar fi permis să fie declarat câştigător din primul tur şi să evite o confruntare mai riscantă în turul al doilea cu contracandidatul Carlos Mesa.

Morales a ajuns la putere în 2006, ca prim şef de stat de origine indigenă din Bolivia. El a insistat că a fost reales corect, însă a declarat că va respecta concluziile OAS.

La sfârşitul acestei săptămâni, confruntarea între forţele de ordine şi manifestanţii a escaladat; unii poliţişti s-au alăturat protestelor antiguvernamentale, iar militarii au anunţat că nu se vor "confrunta cu poporul". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chişinău
8,64 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:2,1 m/s
Tue
10 °C
Wed
10 °C
Thu
5 °C
Fri
-0 °C
Sat
3 °C

Curs oficial BNM 19 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4006 -0.0217
USD 17.5420 -0.0626
RON 4.0648 -0.0107
UAH 0.7260 -0.0013
RUB 0.2747 -0.0009
Arhivă Radio Chișinău