Președintele BERD: Sunt necesare acțiuni pentru recuperarea banilor furați din sistemul bancar

  • 14 Februarie 2018 18:30
Președintele BERD: Sunt necesare acțiuni pentru recuperarea banilor furați din sistemul bancar

Republica Moldova a înregistrat succese semnificative în special în domeniul bancar, după evaziunile din 2014, susține președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Suma Chakrabarti, aflat în vizită de lucru la Chișinău. El a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă, că reformele trebuie continuate și că sunt necesare acțiuni pentru recuperarea banilor furați din sistemul bancar, dar și pentru ca asemenea lucruri să nu se mai repete. 

Cel mai important progres înregistrat de Republica Moldova se atestă în sectorul bancar, unde lucrurile s-au schimbat spre bine, dovadă fiind și preluarea pachetului majoritar de acțiuni al Victoriabank de către Banca Transilvania, a remarcat Suma Chakrabarti.

În același timp, BERD atrage atenția asupra problemelor ce țin de transparența acționariatului la două cele mai mari bănci din Republica Moldova, aflate sub administrarea Băncii Naționale.

Reformele trebuie să continue atât în sectorul bancar, în administrarea companiilor cu capital de stat, dar și în alte domenii, a declarat președintele BERD.

Miliardul de dolari furat din sistemul bancar este o nereușită a supravegherii din partea Băncii Naționale, care vorbește și de nivelul de independență a acesteia, a menționat directorul executiv al BERD pentru Moldova, Ucraina Belarus și Caucaz, Francis Malige. El a pus accent pe necesitatea acțiunilor pentru recuperarea banilor și pentru prevenirea a astfel de fraude în viitor.

De la începutul activității sale în Republica Moldova, BERD a finanțat 122 proiecte în valoare de peste 1,2 miliarde de euro. Doar în 2017, BERD a acordat Republicii Moldova  asistență financiară în valoare de 131 milioane de euro pentru implementarea a 10 proiecte, printre  care, finanțarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, susținerea sectorului bancar și finanțarea măsurilor de eficiență energetică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău