Președintele belarus Alexandr Lukașenko, într-o vizită în China, pentru a doua oară în acest an

  • 03 Decembrie 2023 12:35
Președintele belarus Alexandr Lukașenko, într-o vizită în China, pentru a  doua oară în acest an

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko efectuează o vizită la Beijing, pentru discuții cu liderul chinez Xi Jinping, a anunțat duminică presa de stat din Belarus, aceasta fiind cea de-a doua deplasare în China a aliatului apropiat al președintelui rus Vladimir Putin în acest an, relatează Agerpres.

Lukașenko, care, potrivit presei de stat chineze, a fost întâmpinat cu salve de tun și onoruri militare în timpul vizitei sale oficiale din 28 februarie - 2 martie a.c., efectuează de această dată o "vizită de lucru", a relatat agenția de stat BelTA.

"Negocieri între șeful statului belarus și președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, vor avea loc la Beijing", a precizat BelTA, citând serviciul de presă al lui Lukașenko.

"Pe agenda vizitei figurează probleme legate de comerț, economie, investiții și cooperare internațională", conform acestei media belaruse.

După primele lor convorbiri din acest an, Xi a declarat că "prietenia dintre China și Belarus este de nezdruncinat, iar cele două părți ar trebui să-și consolideze în mod constant încrederea politică reciprocă și să rămână prieteni adevărați și buni parteneri".

Lukașenko, președinte al Belarusului din 1994, repudiat de Occident, a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, permițând Moscovei să folosească teritoriul său pentru a lansa războiul.

China menține legături strânse cu Rusia și nu a condamnat niciodată invazia acesteia în Ucraina, dar Beijingul a devenit vocal la începutul acestui an, făcând apel la pace în condițiile în care conflictul ucrainean se prelungește.

După întrevederea lor la 1 martie, Lukașenko și Xi au făcut apel la un "acord de pace cât mai repede posibil" în Ucraina, dar finalul războiului - aflat deja în a 22-a lună - nu se întrevede, niciuna dintre părți nu se arată dispusă la compromisuri pentru a negocia.

Citând un comunicat al președinției de la Minsk, AFP precizează că vizita lui Lukașenko este programată pentru două zile - duminică și luni - fără a indica dacă președintele belarus a ajuns deja la Beijing

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău