Președintele AȘM: Adevărul științific cu privire la limba română nu poate fi ascuns. Suntem mândri de faptul că vorbim, scriem și gândim românește

  • 31 August 2021 12:06
Președintele AȘM: Adevărul științific cu privire la limba română nu poate fi ascuns. Suntem mândri de faptul că vorbim, scriem și gândim românește

„Cu doi ani mai devreme de proclamarea Independenței, la 31 august 1989, a fost realizat un pas de o importanță deosebită în istoria țării noastre, votându-se trecerea la grafia latină și proclamarea limbii române drept limbă de stat oficială ”. O spune președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu. În cadrul unui eveniment dedicat Sărbătorii Naționale Limba Noastră, Ion Tighineanu declarat că astăzi, 31 august, „am ajuns în cel de-al 32-lea an de când vorbim limba română la noi acasă, scriem în grafie latină și suntem mândri de faptul că vorbim, scriem și gândim românește”, transmite IPN.

„Perioada august '89 - august '91 are o semnificație aparte pentru țara noastră. De fiecare dată, an de an, emoțiile rămân puternice la recapitularea evenimentelor ce ne-au marcat destinul, desfășurate la 31 august '89 și 27 august '91. În procesul de restabilire a adevărului științific, Academia de Științe a Moldovei a fost și rămâne a fi un pilon de forță, aprobând încă la 9 septembrie '94, în ședința prezidiului AȘM, opinia specialiștilor filologi din țară că limba vorbită în Republica Moldova este limba română”, susține academicianul.

Ion Tighineanu a menționat că adevărul științific nu poate fi ascuns, fapt confirmat și prin decizia Curții Constituționale din anul 2013, care a constatat că Declarația de Independență, ce prevede că limba de stat este limba română, prevalează în raport cu Constituția. „Suntem în anul 2021, an pandemic, care ne-a perturbat activitatea și a schimbat pentru unii esențialmente prioritățile, dar nu a putut interveni în cursul firesc al lucrurilor – în dorința noastră de a celebra limba română în casa noastră”, a notat președintele AȘM.

Academicianul a spus că ziua de 31 de august comportă nu doar o semnificație specială în domeniul filologiei contemporane, simbolismul ei se extinde dincolo de hotarele gândirii noastre, având prestanța la capitolul social, economic, cultural, educațional. „Avem ce însuși noi, cei care trăim astăzi și învățăm a fi independenți la noi acasă, cei care lucrăm pentru a lăsa moștenire o țară independentă copiilor și nepoților noștri. Să ne consolidăm cu toții – savanți cu experiență, fondatori de școli științifice înalt recunoscute în țară și în străinătate, cercetători tineri, studenți, care aleg cercetarea ca mod de viață, cadre didactice – pentru a realiza cu succes sarcinile puse în fața noastră azi. Și astfel să ne aducem contribuția la dezvoltarea durabilă a societății de mâine”, a declarat Ion Tighineanu.

„Să privim cu optimism în viitor și să învestim împreună în viitorul Republicii Moldova, care înscrie noi și frumoase realizări în istoria sa”, a mai spus președintele AȘM.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău