Președintele AIR, Dan Nuțiu: În R. Moldova nu mai discutăm despre forță de muncă ieftină

  • 22 Noiembrie 2023 16:34
Președintele AIR, Dan Nuțiu: În R. Moldova nu mai discutăm despre forță de muncă ieftină

Deși fenomenul migrației în R. Moldova este într-un avans continuu, „în R. Moldova nu mai discutăm despre forță de muncă ieftină”, a declarat președintele Asociației Investitorilor din România în R. Moldova, Dan Nuțiu, relatează TVR Moldova

În acest context, președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, Dan Nuțiu a menționat că la moment nu doar războiul de la hotarul cu Ucraina reprezintă un risc în ceea ce privește atragerea investițiilor, dar și lipsa calificată a forței de muncă.

„Cu siguranță investiții vor fi, acum în ce măsură pentru că riscul de securitate este în continuare unul ridicat. Și cel de-al doilea aspect pe care îl consider chiar mai periculos decât războiul din Ucraina este această deșertificarea a R. Moldova. Momentul în care discutăm despre investiții. Am să fac o paranteză, în R. Moldova nu mai discutăm despre forță de muncă ieftină. Toți membrii asociației vă pot confirma acest aspect, deja vorbim despre lipsa forței de muncă active. Când oferta locurilor de muncă este mai mare decât cererea, se ajung la situații care nu sunt neapărat atractive pentru antreprenori. Din acest punct de vedere cu siguranță există un interes sporit, dar doar prin răspunsuri viabile la aceste două mari situații sunt cele care vor determina luarea unor decizii de a veni și a investi în R. Moldova”, a precizat Dan Nuțiu, președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” .

„Dinamizarea relațiilor moldo-române mai are și un alt stimulator, un alt efect de multiplicare care vine din îmbunătățirea infrastructurii dintre România și R. Moldova. Anumite lucruri s-au făcut, există angajamente ferme că se va face și bineînțeles că inclusiv această creștere a imobilității, ajută la intensificarea acestor relații economice bilaterale. Și un alt efect de multiplicare vine din faptul că odată ce a venit o parte din investitori în R. Moldova, operează de câțiva ani, merge și acest networking între companiile românești. Pentru că atunci când unele companii pot împărtăși o experiență pozitivă, probabil asta cel mai mult încurajează”, a declarat Stas Madan, directorul programului „Mediu de afaceri și IMM” de la Expert-Grup, făcând referire la forumul Economic România-Republica Moldova care a avut loc la Chișinău acum două zile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,14 m/s
Mon
8
Tue
6
Wed
7
Thu
5
Fri
7
Arhivă Radio Chișinău