Preşedintele Agenţiei ruse antidoping consideră că recomandarea AMA/WADA era de aşteptat

  • 23 Noiembrie 2019 14:30
Preşedintele Agenţiei ruse antidoping consideră că recomandarea AMA/WADA era de aşteptat

Decizia Comitetului independent al Agenţiei Mondiale Anti-Doping de a recomanda conducerii forului internaţional declararea Agenţiei ruse antidoping drept ''neconformă'' era previzibilă şi de aşteptat, a declarat sâmbătă preşedintele RUSADA, Iuri Ganus, scrie AFP, preluat de Agerpres.

''Totul este în conformitate cu logica juridică, aşa cum era de aşteptat. RUSADA este considerată neconformă deoarece decizia de conformitate emisă în septembrie 2018 trebuia să îndeplinească două condiţii. Acestea au fost îndeplinite formal, nu şi corect'', a afirmat Ganus.

În opinia sa, board-ul AMA/WADA ar putea da curs acestei recomandări.

Un comitet independent al Agenţiei Mondiale Anti-Doping (AMA/WADA) a recomandat vineri declararea Agenţiei ruse antidoping (RUSADA) ca ''neconformă'', compromiţând participarea Rusiei la Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo.

Comitetul Executiv al AMA/WADA se va reuni la Paris pe 9 decembrie şi se va pronunţa pe marginea recomandării.

Comitetul de revizuire a conformităţii (CRC) a emis această recomandare în urma ''neconcordanţelor'' din datele preluate de investigatorii AMA/WADA de la laboratorul din Moscova.

La începutul acestui an, autorităţile ruse au transmis datele electronice ale controalelor către AMA/WADA, aceasta fiind o condiţie impusă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) pentru ridicarea suspendării acestei ţări.

În luna septembrie, însă, AMA a deschis o procedură vizând "incoerenţe" constatate în aceste date, o procedură care poate duce la noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Directorul Agenţiei ruse antidoping, Iuri Ganus, a declarat la sfârşitul lunii octombrie că se aşteaptă ca ţara sa să fie exclusă din competiţiile olimpice în 2020 şi 2022, denunţând rolul autorităţilor în falsificarea datelor transmise către AMA.

"Au fost mii de modificări, este foarte grav. Am fost trădaţi, este un fel de conspiraţie", a declarat atunci Ganus, subliniind că schimbările ar fi putut fi făcute pentru a-i proteja pe foştii sportivi ruşi care ocupă în prezent "posturi de conducere" în ţara sa.

Rusia a fost deja exclusă din mai multe competiţii internaţionale în ultimii ani, din cauza scandalului legat de dopajul instituţionalizat, declanşat în 2015.

Agenţia Mondială Antidoping poate interzice unei ţări să participe la Jocurile Olimpice, dar aceste sancţiuni vor fi, în final, examinate şi confirmate sau nu de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
0,76 °C
cer senin
Umiditate:47 %
Vint:3,1 m/s
Tue
10 °C
Wed
12 °C
Thu
14 °C
Fri
15 °C
Sat
12 °C

Curs oficial BNM 06 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0354 -0.0863
USD 18.5436 0.1155
RON 4.1489 -0.0175
UAH 0.6769 0.0080
RUB 0.2405 0.0057
Arhivă Radio Chișinău