Președintele Agenției ruse antidoping consideră că recomandarea AMA/WADA era de așteptat
-
23 Noiembrie 2019 14:30
Decizia Comitetului independent al Agenției Mondiale Anti-Doping de a recomanda conducerii forului internațional declararea Agenției ruse antidoping drept ''neconformă'' era previzibilă și de așteptat, a declarat sâmbătă președintele RUSADA, Iuri Ganus, scrie AFP, preluat de Agerpres.
''Totul este în conformitate cu logica juridică, așa cum era de așteptat. RUSADA este considerată neconformă deoarece decizia de conformitate emisă în septembrie 2018 trebuia să îndeplinească două condiții. Acestea au fost îndeplinite formal, nu și corect'', a afirmat Ganus.
În opinia sa, board-ul AMA/WADA ar putea da curs acestei recomandări.
Un comitet independent al Agenției Mondiale Anti-Doping (AMA/WADA) a recomandat vineri declararea Agenției ruse antidoping (RUSADA) ca ''neconformă'', compromițând participarea Rusiei la Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo.
Comitetul Executiv al AMA/WADA se va reuni la Paris pe 9 decembrie și se va pronunța pe marginea recomandării.
Comitetul de revizuire a conformității (CRC) a emis această recomandare în urma ''neconcordanțelor'' din datele preluate de investigatorii AMA/WADA de la laboratorul din Moscova.
La începutul acestui an, autoritățile ruse au transmis datele electronice ale controalelor către AMA/WADA, aceasta fiind o condiție impusă de Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA) pentru ridicarea suspendării acestei țări.
În luna septembrie, însă, AMA a deschis o procedură vizând "incoerențe" constatate în aceste date, o procedură care poate duce la noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Directorul Agenției ruse antidoping, Iuri Ganus, a declarat la sfârșitul lunii octombrie că se așteaptă ca țara sa să fie exclusă din competițiile olimpice în 2020 și 2022, denunțând rolul autorităților în falsificarea datelor transmise către AMA.
"Au fost mii de modificări, este foarte grav. Am fost trădați, este un fel de conspirație", a declarat atunci Ganus, subliniind că schimbările ar fi putut fi făcute pentru a-i proteja pe foștii sportivi ruși care ocupă în prezent "posturi de conducere" în țara sa.
Rusia a fost deja exclusă din mai multe competiții internaționale în ultimii ani, din cauza scandalului legat de dopajul instituționalizat, declanșat în 2015.
Agenția Mondială Antidoping poate interzice unei țări să participe la Jocurile Olimpice, dar aceste sancțiuni vor fi, în final, examinate și confirmate sau nu de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.