Președintele Academiei Române, mesaj de la Putna pentru românii din Basarabia, nordul Bucuvinei și de pretutindeni

  • 16 August 2021 15:37
Președintele Academiei Române, mesaj de la Putna pentru românii din Basarabia, nordul Bucuvinei și de pretutindeni

Patria noastră trebuie să fie credința noastră. Și astăzi, mai mult ca oricând, Biserica este egală cu lumea, iar Biserica noastră este egală cu națiunea română, le-a spus duminică Președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, participanților la „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”, transmite infoprut.ro.

În cuvântul său, președintele Academiei Române a explicat de ce Sfântul Ștefan cel Mare a inspirat idealul de unitate națională al tinerilor români din 1871 și a îndemnat românii să cinstească memoria făuritorilor României Mari, scrie sursa citată

„Ar trebui să ne înălțăm și să le urmăm exemplul. Într-o societate secularizată, dezorientată, cum e societatea europeană de astăzi, în care toate marile valori ale omenirii sunt puse sub semnul întrebării, noi ar trebui, cu bună cuviință și cu smerenie, să ne vedem de rânduiala noastră, să luăm exemplul marilor cărturari de la Putna, de la Vasile Alecsandri până la Mihai Eminescu. Pentru mulți români de astăzi, ca și pentru cei de la 1871, patria este limba română. Dar, pentru noi în general, ca oameni, patria noastră trebuie să fie credința noastră, credința aceasta în care ne-am născut și fără de care nu am fi”, a declarat acad. Ioan-Aurel Pop.

Acesta a subliniat că astăzi, mai mult ca oricând, Biserica este egală cu lumea, iar Biserica noastră este egală cu națiunea română.

„Haideți să luăm tradițiile și istoria, ca să ne fie un imbold pentru prezent și viitor, să ne închinăm cu smerenie, cum au făcut strămoșii care au construit această țară, să prețuim limba și să ne cunoaștem cu demnitate locul în Europa”, a spus academicianul.

Sute de tineri români din țară și din diasporă, oameni de cultură, oficialități și pelerini au participat la „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”, eveniment ce a aniversat 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni.

Pusă sub autoritatea culturală și spirituală a Academiei Române și a Patriarhiei Române, „Serbarea de la Putna – 2021” și-a propus să fie un moment decisiv în scopul afirmării și consolidării unității românilor din țară și din afara granițelor și pentru întărirea legăturilor frățești, a comuniunii de iubire și „a împreună lucrării” spre binele comun al poporului român.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
-0,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău