Președintele Academiei Române, despre unirea Basarabiei cu Regatul României
-
10 Aprilie 2018 11:53
Sfatul Țării, parlamentul Republicii Democratice Moldovenești, vota la 27 martie 1918, după calendarul iulian sau pe stil vechi, unirea condiționată cu România. Această dată îi corespunde calendarului gregorian, sau pe stil nou, zilei de 9 aprilie.
Unirea Basarabiei cu Regatul României acum 100 de ani a avut loc în condiții dramatice, când capitala țării fusese mutată de doi ani la Iași, oraș devenit capitală de război. Despre acest context istoric a vorbit la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI președintele Academiei Române, Ion Aurel Pop.
„În 1917, România aproape că nu exista, capitala țării era la Iași, autoritățile erau mutate acolo și speranțe nu mai erau. La scurtă vreme, datorită energiilor acestui popor, care au știut să se strângă într-un șuvoi și datorită conjuncturii favorabile, și datorită împrejurărilor internaționale - la începutul anului 1918 nu era nimic clar în legătură cu soarta războiului, cu viitorul Europei - și totuși, Basarabia s-a smuls din spațiul răsăritean, iar mai târziu, în noiembrie, o altă parte a Moldovei, înstrăinată în 1775, Bucovina, se întorcea și ea în patria mamă, pentru ca la 1 decembrie, procesul să se încheie cu decizia transilvănenilor”, a menționat Ion Aurel Pop.
Sursa: RRA