Președinta Taiwanului refuză să își izoleze țara de restul lumii

  • 07 Aprilie 2023 19:33
Președinta Taiwanului refuză să își izoleze țara de restul lumii

Taiwanul nu acceptă să fie împiedicat să aibă legături cu lumea, a declarat vineri, 7 aprilie, președinta Tsai Ing-wen, la întoarcerea dintr-o vizită în Statele Unite și America Centrală, transmite Agerpres.

Ea a apreciat că turneul internațional, în cursul căruia s-a întâlnit săptămâna aceasta și cu președintele Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Kevin McCarthy, transmite comunității internaționale mesajul că Taiwanul nu va ceda la presiuni.

Ministerul de externe al Chinei a anunțat noi sancțiuni împotriva ambasadoarei de facto a Taiwanului în Statele Unite, Hsiao Bi-khim, și a Institutului Hudson și a Bibliotecii Reagan din SUA, afirmând că acestea au oferit o platformă pentru activități ale liderei de la Taipei pe care Beijingul le consideră separatiste.

Ministerul taiwanez de externe a reacționat cu iritare la măsurile respective, susținând că China nu are niciun drept să se "amestece" în vizitele în străinătate ale președintei Tsai și că Beijingul "se amăgește" dacă crede că sancțiunile vor avea vreun efect. "Asta nu doar că adâncește antipatia poporului nostru, ci expune totodată natura irațională și ridicolă a regimului comunist", a apreciat instituția.

China consideră că Taiwanul îi aparține, nefiind un stat separat, în timp ce guvernul taiwanez respinge pretențiile Beijingului asupra insulei.

Printre sancțiunile anunțate de ministerul chinez de externe se numără interdicția pentru universități, alte instituții și organizații și pentru persoanele fizice din China de a avea colaborări cu Institutul Hudson, cu Biblioteca Reagan și cu conducătorii lor; iar acestora li s-a interzis accesul în China și le-au fost blocate orice active din țară.

Cele două instituții americane nu au reacționat.

China a impus sancțiuni similare și împotriva Prospect Foundation, condusă de un fost ministru taiwanez de externe, și a Consiliului Liberalilor și Democraților din Asia, o alianță multinațională printre ai cărei fondatori, în 1993, se numără Partidul Democratic Progresist (DPP), formațiunea de guvernământ din Taiwan.

Oficiul chinez pentru problemele Taiwanului a acuzat organizațiile respective că promovează pe plan internațional ideea independenței insulei.

Reuters apreciază că sancțiunile nu vor avea prea multe consecințe practice, deoarece instanțele chineze nu au jurisdicție în Taiwan, iar oficialii taiwanezi de rang înalt nu vizitează oricum China.

Prospect Foundation și-a exprimat regretul față de decizia Beijingului, arătând într-un comunicat că "va păstra în continuare spiritul independenței academice și principiul apărării suveranității Taiwanului".

Consiliul Liberalilor și Democraților din Asia a afirmat că sancțiunile sunt "nefericite", însă și-a reafirmat sprijinul pentru programele și activitățile care încurajează progresele democratice, drepturile omului și statul de drept pretutindeni pe continent.

În august anul trecut, după ce președinta de atunci a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a făcut o vizită la Taipei, China a aplicat sancțiuni, inclusiv interdicții de acces, împotriva a șapte oficiali și parlamentari taiwanezi, printre care și Hsiao.

Acum, Beijingul a interzis accesul ambasadoarei și al familiei acesteia pe teritoriul chinez continental, în Hong Kong și în Macao.

Un parlamentar DPP a apreciat că sancțiunile "absurde" nu o vor afecta în niciun fel pe Hsiao.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău