Președinta Maia Sandu a promulgat legea care interzice simbolurile „V” și „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”

  • 19 Aprilie 2022 12:25
Președinta Maia Sandu a promulgat legea care interzice simbolurile „V” și „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat legea care interzice simbolurile „V” și „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”, folosite de către Rusia în războiul declanșat în Ucraina. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing, susținut astăzi de șefa statului. Maia Sandu a mai spus că specularea cu victoria URSS din 1945 pentru a promova astăzi o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri, care și-au dat viața ca să putem trăi în pace, transmite Radio Chișinău.

Oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe eroii care au luptat în cel de-al doilea război mondial. Noi ținem minte sacrificiul eroilor, știm cât de mare a fost prețul cu care a fost obținută pacea atunci. Specularea victoriei din 1945 pentru a promova astăzi o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri, care și-au dat viața ca noi să putem trăi în pace”.

Maia Sandu a îndemnat cetățenii la unitate în societate și a spus că politicienii care speculează cu aceste simboluri și care le vor folosi, vor fi sancționați.

Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine sau chiar astăzi pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt al fel ca cei care nu au condamnat la vremea lor pogromurile, Holocaustul sau deportările. Nu uităm aceste pagini tragice și rușinoase din istoria noastră. Nu putem admite repetarea lor și nu putem permite ca atrocitățile de azi să fie asociate cu eroii din cel de-al Doilea Război Mondial, care și-au dat viața pentru pace(…) Trebuie să spunem un NU ferm războiului și simbolurilor acestuia”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău