Maia Sandu către ANI: De ce în decursul a trei ani au fost inițiate doar șase cazuri de confiscare a averilor dobândite ilegal și niciunul nu a fost finalizat

  • 15 Martie 2021 18:18
Maia Sandu către ANI: De ce în decursul a trei ani au fost inițiate doar șase cazuri de confiscare a averilor dobândite ilegal și niciunul nu a fost finalizat

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat mai multe întrebări către Autoritatea națională de Integritate, în cadrul unei ședințe la care instituția și-a prezentat raportul de activitate. Potrivi unui comunicat de presă al președinției, Maia Sandu a dorit să afle de ce în decursul a trei ani au fost inițiate doar șase cazuri de confiscare a averilor dobândite ilegal și niciunul nu a fost finalizat și de ce pentru unele dosare de rezonanță termenele de examinare depășesc mai mult de un an, fără să se fi efectuat acțiuni pe aceste dosare. Președinta a mai solicitat explicații de la ANI legate de verificările pe numele judecătorilor și procurorilor, care nu au scos la iveală probleme legate de veniturile și averile acestora, semnalate pe larg în presă.

Șefa statului a subliniat că așteaptă ca Autoritatea Națională de Integritate să se ocupe de averile ilegale ale marilor corupți, în special, din corupția politică și nu de presiuni selective asupra unor primari și funcționari cu încălcări minore. Ea a mai anunțat că la președinție se lucrează la un proiect de lege care să îmbunătățească modul de funcționare a ANI, ce va fi prezentat în curând Parlamentului. 

Pe de altă parte, președinta ANI, Rodica Antoci, s-a referit la complexitatea procedurilor de control al averilor, care necesită mai multe acțiuni din partea inspectorilor de integritate pentru a stabili diferențele substanțiale. Ea a mai argumentat că există mai multe lacune în legislație ce împiedică o activitate mai eficientă a ANI, după cum se arată într-un comunicat al instituției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău