Președinta Parlamentului European mulțumește Ucrainei pentru că „luptă pentru valorile noastre comune”: Puteți conta pe sprijinul nostru

  • 05 Septembrie 2022 13:21
Președinta Parlamentului European mulțumește Ucrainei pentru că „luptă pentru valorile noastre comune”: Puteți conta pe sprijinul nostru

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, l-a asigurat pe premierul ucrainean, Denys Shmyhal, aflat la Bruxelles pentru a participa la Consiliul privind Acordul de Asociere UE-Ucraina, că instituția pe care o prezidează ”va rămâne un prieten de încredere” pentru acest stat care se confruntă cu invazia rusă.

„Vă mulțumim pentru că luptați pentru valorile noastre comune, pentru că nu ați cedat. Puteți conta în continuare sprijinul nostru politic, financiar, militar, logistic și umanitar”, a fost mesajul pe care oficialul european i l-a transmis șefului guvernului de la Kiev, cu care a avut o întrevedere.

Potrivit raportului anul referitor la punerea în aplicare a Acordului de Asociere UE-Ucraina, dat publicității la finalul lunii iulie, în domeniul justiției, al statului de drept și al luptei împotriva corupției, s-au înregistrat evoluții pozitive.

Domeniile mai sus amintite sunt unele esențiale în procesul de aderarea la Uniunea Europeană, cerere pe care Kievul a depus-o la 28 februarie.

La 7 martie, Consiliul Uniunii Europene a invitat Comisia să își prezinte avizele cu privire la aceasta. Ucraina a primit partea din chestionar referitoare la criteriile politice și economice la data de 8 aprilie 2022, iar partea referitoare la acquis-ul UE la data de 13 aprilie. Ucraina și-a transmis răspunsurile la data de 17 aprilie și, respectiv, 9 mai.

Parcurgerea acestor etape a deschis Comisiei Europene calea de a recomanda, la 17 iunie, ca Ucrainei să i se acorde statutul de țară candidată, decizia șefilor de stat sau de guvern, reuniți într-un summit al Consiliului European, venind la 23 iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău