Președinta Maia Sandu efectuează o vizită în regiunea găgăuză

  • 02 Septembrie 2022 10:39
Președinta Maia Sandu efectuează o vizită în regiunea găgăuză

Ea a ținut un discurs la Universitatea de Stat din Comrat, în care a declarat că R. Moldova și întreaga regiune trece printr-o situație dificilă, în contextul războiului din Ucraina. Maia Sandu a spus că acest război se reflectă în mod negativ și asupra noastră și depinde de noi toți împreună să păstrăm pacea și armonia, să nu permitem haos și dezbinare în societate.

„Ce înseamnă acesta pentru noi, pentru R. Moldova? În primul rând nu trebuie să ne raportăm la aceasta ca la ceva ce nu ne vizează. Războiul are loc lângă noi. În al doilea rând, noi, în Moldova, cu toții împreună, trebuie să facem totul ce depinde de noi pentru a păstra pacea și stabilitatea pentru oamenii noștri. Moldova este o țară mică și mulți consideră că nu depinde nimic de noi. Nu este adevărat. De noi, de fiecare dintre noi, depinde dacă vom avea înțelepciunea să păstrăm pacea, stabilitatea și armonia în interiorul țării, în pofida războiului de la frontiera noastră. Păstrarea păcii este prioritară pentru noi toți și vom face tot posibilul pentru aceasta”.

Maia Sandu a subliniat că este important să nu fie admis haos și dezbinare în societate pe criterii naționale, etnice sau teritoriale. Ea a spus că  cei care nu vor să răspundă pentru faptele de corupție pe care le-au săvârșit încearcă să creeze acum haos în societate.

Președinta Maia Sandu a menționat că în R.Moldova nu există discriminare pe criterii etnice și Chișinăul nu va limitata autonomia găgăuză, care are cele mai multe competențe în comparație cu alte entități din Europa.

Ea anunțat că urmează să fie ajustate competențele autonomiei în conformitate cu legislația, care trebuie să fie o chestiune tehnică, nu politică.

Maia Sandu a mai declarat că trebuie dezvoltată limba găgăuză. Totodată, șefa statului a spus că trebuie învățată și limba română, ca element de coeziune socială și pentru aceasta trebuie create condiții în regiune. Maia Sandu a anunțat că pe 1 ianuarie 2023 va fi lansat programul național de studiere a limbii române.

Maia Sandu a avut întrevederi cu conducerea Adunării Populare de la Comrat și cu primarii din regiunea găgăuză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău