Președinta Georgiei, Salome Zourabichvili: Obținerea statutului de țară candidată la UE este „o etapă uriașă”

  • 14 Decembrie 2023 22:54
Președinta Georgiei, Salome Zourabichvili: Obținerea statutului de țară candidată la UE este „o etapă uriașă”

Președinta prooccidentală a Georgiei, Salomé Zourabichvili, și-a exprimat joi satisfacția pentru ''etapa imensă'' realizată de țara sa, care tocmai a obținut statutul de țară candidată la aderarea la UE, relatează Agerpres.

„Această zi marchează o etapă imensă pentru Georgia și familia noastră europeană”, a declarat ea pe rețelele sociale.

„Voința de neclintit a poporului georgian a fost exprimată”, a estimat șefa statului din Caucaz.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că UE va acorda statutul de țară-candidată Georgiei și va declanșa negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, în prima zi a summitului Celor 27.

Aceste țări au cerut să adere la UE la puțin timp după începerea invaziei ruse în Ucraina, în 2022, văzând în acest demers obținerea unei protecții indispensabile față de Moscova.

O astfel de îngrijorare are și Georgia, fostă republică sovietică care a fost invadată de trupele ruse în 2008.

În iunie 2022, UE a acordat statutul de țară-candidată numai Ucrainei și Republicii Moldova și a cerut Georgiei să efectueze reforme judiciare și electorale, mai multă libertate pentru presă și mai puțină putere pentru oligarhi.

În luna noiembrie, Comisia Europeană le-a recomandat liderilor UE să acorde Georgiei statutul de candidat oficial, cu condiția ca guvernul de la Tbilisi să angajeze reforme.

Aderarea la Uniunea Europeană este înscrisă în constituția georgiană și susținută, potrivit sondajelor, de circa 80% din populația sa.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău