Președinta Consiliului de Presă, despre schimbarea proprietarului Canal 2 și Canal 3

  • 15 Mai 2017 15:13
Președinta Consiliului de Presă, despre schimbarea proprietarului Canal 2 și Canal 3

La 30 martie 2017, când Parlamentul a votat, referitor la Codul audiovizualului, modificarea ce prevede această măsură anti-concentrare, în știrile grupului GMG s-a transmis: „O persoană va avea dreptul să aibă în proprietate cel mult două licențe de televiziune și două de radio. Prin urmare, președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, va trebui să renunțe la cele patru televiziuni pe care le deține”.

Mă întrebam, atunci, de ce oare reporterii pe care îi plătește Vlad Plahotniuc au pus această frază în textul lor, fără să-și întrebe patronul (cum ar fi fost normal, deoarece este una dintre părțile vizate) dacă între-adevăr va renunța la licențe și ce planuri ale legat de cele două televiziuni.

„Suspansul” a durat până vinerea trecută, când am aflat că două dintre cele patru televiziuni parcă au plecat, dar de fapt nu au plecat din Grupul GMG, pentru că au ajuns proprietate a jurnalistului Oleg Cristal, care muncește la Publika TV din 2009 și care, de câteva luni, îi este consilier de imagine lui Vladimir Plahotniuc.

Întrebarea care se pune astăzi este dacă schimbarea proprietarului a avut loc cu-adevărat. Vom putea deduce acest lucru, foarte rapid, din conținutul editorial al posturilor „plecate” din trust, care ar trebui să fie altul de acum încolo. Adică, ar trebui să nu mai vedem același conținut al unei știri la toate cele patru canale TV, vox-uri pro-Guvern și pro-uninominal luate cu patru microfoane diferite, dar selectate după mesajul loial, aceiași invitați la talk-show-uri care spun și apără aceeași idee. Acesta este, de fapt, rostul desconcentrării proprietății media - să existe pluralism și diversitate de abordare. Dacă nu vom vedea toate acestea (și înclin să cred că va fi așa), ne vom convinge că, încă o dată, legea în Republica Moldova s-a respectat formal, desconcentrarea fiind mimată.

Sursa: media-azi.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău