Președinta CEC, Angelica Caraman: La Corjova ar fi votat persoane care nu au reședința în localitate. IGP: Au fost înregistrate 94 de incidente în toata țara
-
19 Noiembrie 2023 18:45
Cu trei ore înaintea închiderii secțiilor de votare, se atestă o rată de participare de peste 34 la sută, ceea ce înseamnă peste 290 de mii de cetățeni cu drept de vot. Pentru comparație, în cadrul turului întâi, în jurul orei 18:00 se atesta o prezență de circa 40% , iar la alegerile locale din 2019, participarea era de 36%, potrivit datelor CEC, informează Radio Chișinău.
Localitatea cu cea mai înalta prezenta la vot continuă să fie satul Corjova, raionul Dubăsari, cu o rata de peste 63%, a anunțat într-un briefing de presă, președinta CEC, Angelica Caraman.
Ea a anunțat, de asemenea, că în adresa CEC au parvenit informații că în satul Corjova ar fi fost permisă votarea de către persoane care nu au domiciliul în localitate.
La polul opus, cu una dintre cele mai mici rate de participare se situează localitatea Todirești, raionul Ungheni unde până la orele 18:00 s-au prezentat doar 17% dintre alegători.
În Municipiul Chișinău peste 31 la sută, cei mai activi în continuare cei din Vadul lui Vodă cu peste 43, cei mai pasivi votanți în localitățile Codru și Bubuieci, cu puțin peste 26 %.
În Municipiul Balți se înregistrează puțin 23 la sută iar la Comrat aproximativ 40%.
În localitățile în care astăzi au loc alegeri repetate, precum Chioselia Rusă din regiunea găgăuză, sunt doar câteva voturi exprimate, sub un procent iar în satul Cotovscoe puțin peste 2 procente.
De asemenea în satul Salcia, Taraclia peste 5% și Aluatu, peste 10%, iar în Nicolaevca, raionul Florești sub 14%.
Din informațiile operative prezentate până la această oră de către Inspectoratul General al Poliției, au fost înregistrate 94 de cazuri de încălcări sau incidente, relatează și comunicatul CEC.
Dintre acestea:
- 18 cazuri țin de agitația electorală interzisă,
- 28 cazuri de transportare organizată a alegătorilor ( au fost întocmite 3 procese-verbale)
- 5 situații de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor,
- 21 cazuri de fotografiere a buletinului de vot (pe 2 cazuri – procese-verbale)
- alte 22 incidente privind încălcări ale procesului electoral.
În toate cazurile de către agenții constatatori se desfășoară activități de colectare și administrare a probelor pentru constatarea faptelor sesizate.
Odată cu închiderea secțiilor de votare la ora 21.00, funcționarii electorali vor purcede la numărarea buletinelor de vot și la totalizarea rezultatelor.